Övrigt

Sofias pommes och pannben

Alla är mänskliga och på sociala nätverk behöver det inte vara så vackert alla gånger. Som på Sofia Berglunds konto; pommesochpannben. Det som från början var en enkel träningsdagbok.

Sofia har på kort tid blivit snudd på en influencer, men vill absolut inte kalla sig för det. Det handlar om hennes avslappnade och prestige-lösa attityd till fysisk träning. Hennes konto på Instagram har sedan i höstas fått många nya följare, vilket hon tror beror på anslaget; det vill säga att hon bara är sig själv, lägger ut bilder och texter när träningen är toppen och hon mår bra, men även när det är mindre roligt och kanske till och med dåligt.

– Pommesochpannben var mest på skoj och en träningsdagbok som mamma och pappa och kanske mina systrar kunde vara intresserade av. Men uppenbarligen lockar den fler, säger Sofia med ett skratt.

 

Hon tycker att friskvård och träning i olika former ibland tenderar att skönmålas och överdrivas. För egen del vill hon träna för att må bra och bli stark snarare än att jaga vikt och bli slank.

Därav pommes och pannben.

– Jag tror att det är ganska många av följarna som känner igen sig. Att det går upp och det går ner och att allt inte är så rosenrött. Precis som livet i största allmänhet. Vill man äta och dricka gott ska man absolut göra det. Men att kombinera det med olika former av fysisk träning är ju så viktigt för att vi ska må bra, säger Sofia.

Hon tycker att det bara är roligt om hon kan bidra till att göra träningen hållbar för fler än sig själv. För att skapa den där hållbarheten tycker hon att det måste vara okej att äta onyttigt ibland, att inte ha några förbud.

– Absolut, men lägg gärna till lite grönsaker. Poängen i stort är lite att man kanske kan träna fast man käkat pizza till lunch, och att mat inte ska vara något förbud, något som ger ångest eller som man unnar sig – utan bara vara mat och bränsle. För det känns som att det är väldigt vanligt, åtminstone i träningsvärlden, att mat är ett orosmoln och ibland ångestfyllt. l

Ålder: 26 år.

Familj: Sambo med Andreas plus två katter. Mor och far och tre äldre systrar.

Bor: I lägenhet i centrala Örnsköldsvik.

Aktuell: Styrketränare och livsnjutare.

Publicerat