Musik

Lägger ett musikaliskt pussel

De möttes på ett låtskrivarcamp i Spanien. Nu har Niclas Lundin och Stoyancho från Nord-makedonien skrivit låtar ihop i Örnsköldsvik, med målet att representera Nordmakedonien i Eurovision Song Contest.

Kreativiteten är hög i Niclas Lundins musikstudio i centrala Örnsköldsvik och den senaste veckan har det varit extra fart på låtskrivandet då han haft besök av Stojan Buchkov, eller Stoyancho som han föredrar att kalla sig. Stoyancho har bland annat varit top 3 i Bulgariens X Factor – Nordmakedonien har inget eget program – och för ett par månader sedan träffades de två på ett låtskrivarcamp i södra Spanien.

– Jag var sen, som vanligt, och när jag kom till välkomstpartyt satte jag mig vid Niclas och hans fru Linda, som berättade att hon var konstnär. Jag är själv väldigt intresserad av konst och för mig är musik väldigt nära kopplat till konst, berättar Stoyancho.

Linda visade några av sina konstverk på mobilen och Stoyancho fastnade direkt för en med dansande ballerinor.
– De såg ut att dansa väldigt graciöst men jag kände också att någonting inte var helt rätt med dem, bilden väckte en melankoli hos mig och jag gav målningen en ny titel – Broken Ballerina. Jag tyckte också att det vore en perfekt titel till en låt, den påminner mig om händelser ur mitt tidigare liv.

Deltagarna på låtskrivarcampet hade tre dagar på sig att skriva låtar och arrangörerna pusslade ihop dem så att de fick arbeta med olika personer varje dag.
– Jag ville fokusera mest på Broken Ballerina, jag kände att den skulle kunna bli något stort men jag upplevde att den enda som skulle kunna hjälpa mig att skriva min historia var Niclas, och jag bad till Gud att jag skulle få chansen att jobba tillsammans med honom. Sista dagen fick vi möjlighet att jobba tillsammans och det var helt fantastiskt. Jag hade en vision och jag visste vad jag ville uttrycka med låten, och det har Niclas verkligen fått fram.

Efter låtskrivarcampet i Spanien har Niclas och Stoyancho haft kontinuerlig kontakt, och senaste veckan har Stoyancho alltså varit på plats i Örnsköldsvik för att skriva fler låtar tillsammans med Niclas.
– Jag kommer alltid på en titel först, så vi har en som heter ”Guitar and earrings” eftersom jag gav Niclas ett armband med en gitarr och Linda fick ett par örhängen, och så har vi en låt som heter ”Room 211” efter hotellrummet jag bor på när jag är här.

Till Niclas studio har de också bjudit in andra låtskrivare för att vara med och skapa musik tillsammans.
– Det är så jag vill jobba, jag vill involvera andra lokala låtskrivare, berättar Niclas, som också poängterar vikten av att delta i internationella låtskrivarcamps.
– Man lär känna människor från olika platser i världen och får möjlighet att jobba tillsammans med dem. Man vet aldrig vart det ska ta vägen.

Helt klart är i alla fall att bitarna tycks falla på plats för Niclas och Stoyancho efter deras första möte i Spanien.
– För två månader sedan kände vi inte varandra, men allt dyker upp som bitar i ett pussel. Pusslet är långt ifrån färdigt och jag undrar vad det ska bli av det, säger Stoyancho.

Publicerat