Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Mr Mibbler & Paul Simon

Veckans platta
Mr Mibbler ”Leave Your Thoughts Here”

(NXN Recordings/Naxos)

Thom Hell, hjärnan bakom den norska trion Mr Mibbler, ville efter de två tidigare plattorna hitta en ny gnista för att tända trions kreativa drivkraft. Tio norska musiker fick frågan att i dessa pandemitider, som präglats av karantän och nedstängningar, skicka in sina känslostämningar i form av fria, nakna soloimprovisationer. Dessa skulle ses som frön och tanken var att undersöka ifall de kunde gro i trädgården hos Mr Mibbler, som i övrigt består av Vidar Esfjord och Jørn Raknes. Trion jobbade var för sig med de tio artisternas bidrag innan Thom Hell agerade trädgårdsmästare och skapade bästa tänkbara jordmån för de musikaliska groddarna.
Det gällde att verkligen tänka utanför boxen, och i slutänden handlar allt om tillit. De tio artisterna måste lita på visionen och lämna över sina frön av kreationer till trädgårdsmästaren – och Mr Mibbler måste lita på att fröna kunde gro och blomma ut till vackra kreationer. Resultatet är en spännande trädgård av musik, formad i harmoniska strukturer och melodiska mönster. Merparten är rogivande och närmast meditativt men här finns också pulserande electronica i DJ Hans-Peter Lindstrøms bidrag, och vacker sång från Anja Garbarek, för övrigt dotter till saxofonlegenden Jan Garbarek. Vi hör också musik av bland andra trumpetarna Nils Petter Molvaer och Mathias Eick, pianisten Andreas Ulvo, munspelaren Sigmund Groven och bluesgitarristen Knut Reiersrud. Ett utmärkt pandemi-album av Mr Mibbler.

Vinylklassikern
Paul Simon "Paul Simon"

24 januari 1972, två år efter att Simon & Garfunkel gått skilda vägar sedan de släppt det oförglömliga albumet ”Bridge over troubled water”, gav Paul Simon ut sitt första soloalbum hemma i USA. Det självbetitlade albumet var dock inte hans första i eget namn, redan 1965 hade ”The Paul Simon Songbook” getts ut i Storbritannien men i USA kom detta material inte ut förrän 1981 i boxen ”Collected Works”.
Den här plattan, som alltså nu fyller 50 år, håller än idag mycket hög klass och Paul Simon visar vilken enastående låtskrivare han är. Allt börjar med reggaen ”Mother and Child Reunion” som hade släppts på singel veckan innan album-releasen, en låt som tog sig högt upp på listorna runt om i världen. Två andra låtar från albumet släpptes senare som singlar, först den glada ”Me and Julio down by the Schoolyard” och sedan den stillsamma balladen ”Duncan” där Simon bjudit in samma flöjtspelare från gruppen Los Incas som medverkade på Simon & Garfunkel-låten ”El Condor Pasa”.
Simon använder sig av inte mindre än 23 musiker på plattan, bland andra violinisten Stéphane Grappelli, som också står som medkompositör på instrumentala ”Hobo’s Blues”. Grappelli är mest känd för att tillsammans med Django Reinhardt bildat Quintette du Hot Club de France på 30-talet, och visst låter det mycket Hot Club om dessa korta 80 sekunder. En annan höjdare är ”Paranoia Blues” med Stefan Grossman på slidegitarr.

Publicerat