Skola & utbildning

4,5 miljoner till utveckling av länets Lärcentrum

Lärcentrum i Örnsköldsvik, kan liksom motsvarande verksamhet i länets övriga kommuner, glädjas åt nya statsbidrag för en fortsatt satsning på att tillgängliggöra och stödja kompetensutveckling med hemorten som bas för vidare studier.
I slutet av hösten skickade Västernorrlands sju kommuner in en gemensam statsbidragsansökan till Skolverket för att utveckla sina respektive Lärcentrum. Nyligen kom beskedet att länet beviljats 4,5 miljoner kronor för 2022.

– Så välkommet att projekten beviljades. Lärcentrum är en viktig arena för att skapa bra förutsättningar till att studera på eftergymnasial nivå utan att behöva flytta. Nu kan vi fortsätta vår utvecklingsresa, säger Birgitta Torgrimson, utvecklingsansvarig vid Lärcentrum Örnsköldsvik.

För Örnsköldsvik innebär det cirka 600 000 kronor till att fortsätta utvecklingen av Lärcentrum. Fokus ligger på att skapa minilärcentra (lärnoder) på flera platser i kommunen, fortsätta stötta och peppa studerande, inspirera och synliggöra möjligheter till studier på eftergymnasial nivå (yrkeshögskola och universitet/högskola) samt att fortsätta utveckla studie- och utbildningsmiljön med exempelvis teknik.

– Vårt mål är att fler ska utbilda sig och stanna kvar i Örnsköldsvik. Tack vare projektmedlen har vi möjlighet att fortsätta utveckla Lärcentrum och göra skillnad, säger Loredana Gorea, Lärcentrum Örnsköldsvik.

Efter tidigare beviljade projekt av Skolverket finns Lärcentrum i samtliga sju kommuner i Västernorrland. Fortsatt stöd för utveckla länets Lärcentrum som arenor för utbildning är betydelsefullt i och med en allt snabbare förändringstakt på arbetsmarknaden där samtliga lärcentrum har en roll i att stödja livslångt lärande och arbetsmarknadens kompetensförsörjning.

Publicerat