Du är här

2022-01-17 - Teater

Omskakande resa i historien

"Sörjen som blev", av och med Anna Takanen, visas på Folkan Teater lördag 22 januari.

Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som kom till Sverige under kriget. Men vilka var de? Vad kände de? Och hur påverkade deras upplevelser kommande generationer?

Anna Takanen har under sina 30 år inom teatervärlden skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs stadsteater och Kulturhuset Stadsteatern. 2019 debuterade hon även som författare med boken ”Sörjen som blev” och året därpå sommarpratade hon i Sveriges Radio.

”Sörjen som blev” är också titeln på hennes enmansföreställning som handlar om de finska krigsbarnen, där Anna Takanens egen pappa var ett av dessa barn som kom till Sverige. Nu tar hon publiken med sig på en omskakande resa i historien. I en intim och personlig föreställning nystar hon ömsint, långsamt och smärtsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara barn till ett krigsbarn.

– Jag är glad att jag får resa runt med den här tidlösa berättelsen, för det finns krigsbarn överallt, säger Anna Takanen, som i en produktion av Riksteatern ger sin föreställning på Folkan Teater lördag 22 januari, i ett arrangemang av Örnsköldsviks Riksteaterförening.

Dela med dig av denna artikel på: