Du är här

2022-01-13 - Utställning
Exempel på A.K. Westins ullkonst.

Science-fictionvarelser i textil

Galleri Lokomotiv öppnar årets första utställning nu på lördag 15 januari och det är ö-viksfödda A.K. Westin som tar plats med ”Fabeldjur” – ett projekt som hon påbörjade redan 2011 där hon porträtterar varelser ur science fiction-berättelser och bäddar in dem i en komposition lånad från textilhistorien.

– Här finns kontrasten mellan en traditionell kultur vi vill vårda och en populärkulturell samtid vi ibland ser snett på. Båda är produkter av sina kulturella sammanhang och intimt förknippade med människors fantasi och skaparlust – ändå tillhör de helt skilda kulturella rum, säger A.K. Westin och berättar att det från början var tänkt som humoristiskt feelgoodprojekt för science fiction- och filtnördar.
– Men det går helt enkelt inte att använda sig av tungt vägande kulturella symboler utan att skapa tunga undertexter. Utställningen kan ses som en tvåvägsinvasion mellan kommersiell kultur och folkkultur. Den kan också betraktas som en illustration av kampen mellan anglo-amerikansk kultur och traditionell kultur i vilket land som helst som invaderats av Storbritannien eller USA, kulturellt eller militärt.

A.K. Westin visar bland annat en komposition där de ondskefulla krafterna i en tv-serie producerad i USA invaderar ett tydligt afghan-inspirerat mönster. Hon arbetar helst med stora verk i tovad ull, där hon köper in ullen direkt från fårägaren och tvättar, färgar och kardar den själv.
– Sedan lägger jag ut den efter ett mönster, fuktar och tovar ihop tills det blir en stadig filt. Alla mina projekt har det gemensamt att de kombinerar mönster av olika slag. Jag utgår oftast från ett mer eller mindre känt textilt mönster och försöker på ett så trovärdigt sätt som möjligt kombinera det eller få det att smälta samman med något annat. Med mönsterblandningarna hoppas jag uppnå spännande och tankeväckande krockar samtidigt som jag med komposition och färg vill frammana ullens inneboende trivsamhet. Jag vill att utställningen ska vara både en estetiskt njutbar och intellektuellt stimulerande upplevelse.

A.K. Westin är född i Örnsköldsvik och hennes barndom är full av minnen härifrån, framförallt från Grisslans fiskeläge.
– Jag har flyttat mycket hela livet och har ingen fast geografisk identitet, men tänker att jag nog har födslorätt att kalla mig ångermanlänning i alla fall, och det känns fint. Jag återkommer till Ö-vik lite då och då och häpnar varje gång över hur staden växer och förändras. Det blir väldigt roligt att få ställa ut på Galleri Lokomotiv och det är glädjande att det finns ett konstnärsdrivet galleri i stan.

Utställningen visas till och med 5 februari.

Dela med dig av denna artikel på: