Du är här

2022-01-04 - Nyheter/Reportage

Fördubblade bostadsrättspriser i länet

De senaste tio åren har bostadsrättspriserna i Västernorrland gått upp med hela 126 procent, vilket är tionde mest i landet.

– Historiskt låga räntor och växande bostadsbrist har fått bostadspriserna att öka kraftigt under hela 2000-talet. Prisutvecklingen fick dessutom en extra skjuts de senaste två åren, genom den exceptionellt höga efterfrågan på villor och större lägenheter under pandemin, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Västernorrland har bostadsrättspriserna stigit med hela 126 procent de senaste tio åren, vilket är den tionde största uppgången i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Under samma period har priset för bostadsrätter i riket som helhet ökat med 96 procent. Dalarna, Västerbotten och Värmland hade störst ökning under tioårsperioden.

– Det fanns ett stort flyttbehov redan innan de nya pandemirestriktionerna infördes. Nu kan intresset för att bo större öka igen, vilket talar för en hög aktivitet på bostadsmarknaden även framöver. Lönerna har dock inte stigit i samma takt som bostadspriserna och om skuldsättningen ökar riskerar det att göra bostadsmarknaden ännu mindre hållbar, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Västernorrland har ökat med 93 procent senaste decenniet, den elfte största uppgången bland landets 21 län. I riket som helhet är motsvarande prisökning för villor 92 procent. I Västerbotten, Östergötland och Örebro län var uppgången allra störst.

Dela med dig av denna artikel på: