Du är här

2021-12-30 - Friluftsliv

Gott nytt skidår

Vintern kom tidigt till Örnsköldsvik och en härlig tid ligger framför oss. Vi har kollat statusen på snöläget i skidspår och slalombackar och kan konstatera att det nya året ser ut att bjuda på många härliga skidmöjligheter.

Banafjäl
Linnea Hamrin
– Vi har både 1,5 och 2,5 kilometer elljusspår, uppsladdade och tillplattade. Mycket kan hända i januari men just nu har vi lite för lite snö för att dra spår. I januari spolar vi annars upp en isbana vid Banafjälsskolan – alla är jättevälkomna, båda till spåren och den.

Bjästamon
Ronny Sjögren
– Just nu är det mest bara is och skräp, vi behöver en decimeter snö till. Så fort vi fått det fixar vi spåren igen och informerar på skidspar.se. Spåren är alltid jättefina – de som drar är jätteduktiga. Besökarna kan välja på 2, 4, 5 och 8,5 kilometer, de har varit väldigt populära både sommar och vinter, speciellt nu under pandemin.

Bredånger, Köpmanholmen
Jonas Nilsson
– Just nu är det lite isigt och vi behöver en aning mer snö för att det ska fungera bättre. Då spårar vi våra sträckor, både skejt och klassiska, på 800 meter, 1,5 och 2,8 kilometer. Vi är alltid välbesökta och har fina elljusspår. Under vintern bygger vi också upp Nätra SK:s nedbrända förråd, vallabod och garage igen med finansiering från försäkringen och kommunen. Vi har tecknat avtal med Lindells Bygg, det kommer vara klart sista april.

Björna
Gunder Selling
– Vi håller på att göra om hela området och eftersom stolparna till vårt gamla elljusspår hade ruttnat ut så satsar vi på solcellsbelysning. Vi har fått det klart närmast skidstugan på prov. När allt är färdigt ska vi ha ett spår på 4,7 kilometer men det blir inte den här vintern. Innan nyår ska vi åtminstone ha ett dagspår på 1,5 kilometer där man kan åka.

Degersjön, Husum
Ulrik Ulander
– Vår 2,5 kilometersträcka har just nu väldigt fin skejtyta med natursnö. I januari planerar vi för konstsnön och spårdragning. Husum IF Skidor fortsätter jobba hårt med restaureringen av området, i slutet av januari är vi färdiga interiört i byggnaderna – då blir det verkligen fint och fräscht.

Gideå
Hasse Abrahamsson
– Elljusspåren på 1,7 och 2,7 kilometer är trampade och där han vi dragit spår, men det är på gränsen med snötill-gången så det kan finnas en del sten som sticker upp. Jag rekommenderar Hötjärnspåret, en skogsbilväg där vi har sladdat och dragit spår så det blir totalt 5,5 kilometer fram och tillbaka.

Hörnsjön
Örnsköldsviks kommun
Se skidspar.se för uppdaterad information.

Moliden
Dave Svensson
– Med tanke på den is som blev och den lilla snö som vi har så vill jag säga att det är osäkert om vi har spår innan nyår. Min största förhoppning nu är att att vi får ihop folk som ställer upp och hjälper till med att skapa spår, just nu saknar föreningen resurser. Jag är positiv till att man gör allt man kan för att få folk att åka skidor men som det är nu sätter sig folk hellre i bilen och åker 2,5 mil till Skyttis för att åka skidor i stället för att hjälpa till så att vi kan ha åkbara spår här i Moliden.

Nätra Fjällskog
Örnsköldsviks kommun
Se skidspar.se för uppdaterad information.

Olympia, Bredbyn
Maria Olsson
– Vi har det bra här på Olympia där vi har elljusspår på 2,5 och 1,5 kilometer och ett på 750 meter. Vi har också ett dagspår på 5 kilometer. Vi har snö så det räcker och får vi lite nysnö på det här blir det kanonbra. Vi bjuder också in till ungdomstävlingen Anundsjö-loppet på trettondagen och då räknar vi med dryga 200 deltagare.

Rutberget
Mathias Röschmann
– Uppe på myrarna är det bra med snö men det driver över tidigare spår. Nu väntar vi på snö till helgen eftersom det än så länge är rätt lite i skogspartierna. Bra att tänka på är att det pågår skogsavverkning ovanför Gnistret som kan komma att påverka spåren där.

Sidensjö, Jörgen Edin
– Vi har dragna elljusspår för både skejt och klassiskt, jättefina spår. Vi har 2,5 och 1,5 kilometer och 500 meter för de yngsta. Dessutom en helt nyrenoverad skidstuga, öppen för alla.

Skyttis, Mats Lundgren
– Vi har fina förutsättningar nu och 7 km bra spår i olika sträckningar. Det är lite tunnare där det bara är natursnö så det vill vi ha mer av men jag tycker att det ser riktigt bra ut.

Solberg
Staffan Olofsson
– Vi har ganska hyfsat här. Vi har ett 7,5 kilometers spår från byn upp till berget och där uppe har vi ett spår på 3 kilometer och ett på 1,5. Uppe på berget är snötillgången kanon, vi har lite mindre snö nere i byn men det går bra att åka.

Vårby
Peter Häggkvist
– Delar av spåren är i ordning men inte hela systemet. Blidvädret gjorde att det blev isigt. Skejtbäddarna är bra på Farfarsslingan och IP-slingan, spåren på stadion och skicross är nog de som är bäst.

Älgstråket Själevad
Mattias Persson
– Just nu är det isigt och tunt på sina håll så ta inte dina bästa skidor. Elljusslingan på 3,6 km spårar vi först och när det kommer mer snö även 8 km uppe på berget. Förra vinterns nyhet Ormen, 2 km på Svarttjärnsberget, blev en favorit som några kallat Sveriges finaste spår.

Åsbacken
Henrik Lindgren
– Vi har teknik- och barnbacken öppen och ett angenämt problem är att vi har många barn och ungdomar i verksamheten så för tillfället har vi nästan svårt att få plats tillsammans med privata besökare. Därför har vi lite speciella öppettider framöver där vi hänvisar till friskaviljoralpina.se.

Bjästabacken
Oscar Jacobsson
– Vi öppnade på juldagen och håller i princip hela anläggningen öppen. Där vi kommer åt med snökanonerna har vi öppet, det är pistat och bra och vi välkomnar varmt alla åkare. Öppettiderna finns på bjastabacken.se.

Skulebacken
Ulrika Westin
– För tredje säsongen i rad blir det ingen skidåkning i Skulebacken, trots den nya linbanan som är på plats sedan i somras. Det beklagar vi djupt och håller nu tummarna för att vi kan finansiera den övriga utrustning vi behöver för att kunna öppna till nästa vinter.

Solbergsbacken
Mikael Danielsson
– Vi slog upp portarna redan till 1:a advent och allt är öppet. Alla backar och skidspår.

Uppdaterad spår- status hittar du på skidspar.se. Skriv Örnsköldsvik i sökfältet så får du en lista på alla spår-områden.

Dela med dig av denna artikel på: