Nyheter/Reportage

Hur blev det så här? Leif och Anna-Karin Byström

Ett arbetsliv formas steg för steg. Vi gör våra val, stöter på hinder, hamnar på sidospår, når ett mål och siktar på ett nytt eller stannar nöjda kvar där vi är. I den här serien får vi ta del av Ö-viksbors arbetsliv, vi utgår från nuläget och så ställer vi frågan: Hur blev det så här? Först ut är Leif och Anna-Karin Byström. Två arbetsliv, parallella med varandra men olika, Leif och Anna-Karin har följt och stöttat varandra till andra sidan jorden och tillbaka.

Om en knapp vecka flyttar Leif Byström till Singapore som vd för MacGregor Group medan Anna-Karin, som driver eget företag, kommer att dela sin tid mellan Örnsköldsvik och Singapore.
– Många av mina kunder är universitet och yrkeshögskolor där jag har kursansvar, säger Anna-Karin. Eftersom jag föreläser mycket digitalt kan jag jobba på distans.
De har packat en del saker som ska följa med till lägenheten på andra sidan jorden.
– Vi var nere och tittade på boende före jul, säger Leif. På ett par dagar gick vi på 24 visningar, efter en rätt krånglig resa med test innan avresa, test vid ankomst följt av karantän i väntan på provsvar och sedan test igen efter tre dagar.
Leifs nya uppdrag innebär att han blir ansvarig på högsta nivå för koncernen han jobbat i hela sitt yrkesverksamma liv.
– Nu i januari blir det 39 år i koncernen även om det varit både namn- och ägarbyten genom åren. Jag började som certifierad svetsare 1983.
Paret träffades när de läste teknisk linje på Parkskolan. Leif är uppvuxen i Örnsköldsvik, Anna-Karin flyttade hit från Sollefteå för gymnasiestudier. Sedan dess har de hållit ihop men ändå alltid gått sina egna vägar.
– Vi gjorde det vi själva ville, reste på var sitt håll, studerade på olika orter och var tillsammans i sex år innan vi flyttade ihop, säger Anna-Karin.

Efter gymnasiet studerade Anna-Karin i Sundsvall, Kalmar och arbetade i Uppsala. Leif började jobba men redan efter två veckor kände han att han ville något mer.
– Jag läste marknadsföring och ekonomi vid sidan av jobbet och tog tjänstledigt för att läsa mer teknik i Halmstad. Min första utlandsvistelse var i Sydkorea 1988 som trainee och sedan rullade det på. Jag gillar utmaningar och när jag har bockat av ”todo-listan” på ett uppdrag är det dags att ta sig an nästa.
– Vi är båda kunskapsfreak, säger Anna-Karin. Det har tagit Leif framåt i karriären medan det för mig handlat om att utbilda mig och att lära mig mer, bland annat om olika kulturer vilket har lagt grunden till mitt företagande i dag.
Anna-Karin reste ut i världen efter studierna, jobbade i Kanada, hälsade på Leif i Sydkorea och reste till Hongkong och Thailand. Tillbaka i Örnsköldsvik började hon arbeta som miljöingenjör på Modo Forskning och Utveckling.
Paret landade till slut i Frösta där de byggde hus och bildade familj under 90-talet när barnen Frida, Freja och Felix kom. Leif hade fått sitt första uppdrag i ledningsgruppen på MacGregor och Anna-Karin tog sin Filosofie Licentiat i organisationskummunikation.

Leifs första utlandsuppdrag tog familjen till Kina. De tänkte igenom vad en flytt skulle innebära och bestämde sig för att köra.
– Det är en stor omställning att göra en sådan flytt, säger Leif. Barnen anpassar sig snabbt men det var rätt tufft, särskilt för Felix som bara var åtta år och inte hade engelskan. Jag minns ett kalas han var bjuden på när han inte ville gå eftersom han inte kunde prata med någon. Så kom han på att hans danska kompis kunde översätta åt honom och gick. Efter det kalaset lossnade det för honom med språket.
Anna-Karin berättar om ett utvecklingssamtal på skolan innan flytten, där en lärare ansåg att Freja 10 år tog lite för stor plats i klassrummet.
– Vi fick rådet att hjälpa henne att dämpa sig. När vi hade vårt första utvecklingssamtal med skolan i Kina var det just den egenskapen som hyllades, att hon var framåt och tog för sig. Det stärkte henne verkligen.
Efter ett år i Kina fick Leif ett uppdrag i Singapore. Den flytten blev jobbig för Frida, som mitt i tonåren tvingades bryta upp igen.
– I dag säger tjejerna att det var deras bästa tid, jag hoppas att de menar det, säger Leif. Den gav dem vänner över hela världen.
– Jag tror att vi har skapat tre globala kids. Åren utomlands har nog gjort dem mer öppna för att leva och arbeta i hela världen, de ser inte begränsningar eller problem med det, säger Anna-Karin.

Hösten 2010 återvände familjen till Örnsköldsvik igen men kort därefter började Leif pendla till Norge för ett uppdrag på ett år.
– Jag är utmaningsstyrd och vill känna att jag hela tiden lär mig något. Jag gillar känslan av att lyckas med att genomföra förändring, tillsammans med ett team som vill åt samma håll.
– Vi delar den drivkraften, att vilja påverka och förändra, säger Anna-Karin. Den finns i mitt företagande där jag månar om att studenter och kunder ska nå sina mål och utvecklas men även i andra åtaganden som mitt engagemang i Sörliden-Valla.
Det var när Anna-Karin inte hittade det arbete hon sökte vid hemkomsten som hon valde att starta DC Consulting AB, ett kun-skapsföretag som förmedlar kunskap inom kultur, kommunikation och ledarskap. I december fick hon veta att hon är nominerad till årets normbrytarpris vid Företagarkvällen.
– Det kom verkligen som en överraskning och jag är så glad och stolt.

På hemmaplan delar paret flera intressen, som det för mat och dryck. Anna-Karin spenderar mycket tid i trädgård och växthus medan Leif gärna arbetar i skogen eller jagar. De är överens om att det inte är någon enkel sak att förhålla sig till ett arbetsliv som innebär utlandsvistelser och mycket resande.
– Det måste fungera för alla inblandade, säger Leif. Det går inte att jobba så som jag har gjort utan att ha support hemifrån.
– Det är ju ömsesidigt, jag har fått full support i mina beslut, som att starta eget och att jobba på det sätt jag gör, säger Anna-Karin. Vi delar samma värderingar och är båda nyfikna.
Nu väntar två, eventuellt tre år för Leif i Singapore och för Anna-Karin fortsatt utveckling i egna företaget. Två parallella arbetsliv som bygger på, som de själva säger, att de båda har tagit de möjligheter som erbjudits dem.

Publicerat