Du är här

2021-12-23 - Nyheter/Reportage
"Vi älskar Ö-vik. Här känner vi oss hemma", säger Johannes Lagtun som tillsammans med sin fru Erika i dag har premiär för Övikspodden som bland annat hittas på Spotify och sociala medier. Foto: Håkan Nordström

Örnsköldsvik får egen podd

De har bott i Örnsköldsvik i sju veckor och släpper nu en podd om staden de redan kommit att älska.
– Vi vill lyfta Ö-vik, säger Johannes och Erika Lagtun.

Hur är det att bo och leva i Örnsköldsvik? Om du frågar Johannes och Erika Lagtun: Alldeles underbart.
I dag, torsdag, har det gifta paret premiär för Övikspodden – som avhandlar just den frågan. 
– Jag kommer ursprungligen från Örnsköldsvik men har inte varit här så mycket. Att vi skulle flytta hit fanns först inte på kartan, säger Erika som länge bott i huvudstaden tillsammans med sin make och tre barn och fortsätter:
– Men vi kommer från ett område i Stockholm som gjorde att vi ville bo någon annanstans, för barnens skull. Vi kom hit och kände: Det här är ett sånt härligt ställe att det borde marknadsföras mer. Här är det tryggt, lugnt, stressfritt och en behaglig miljö. 
Och marknadsföra Örnsköldsvik är precis vad de ämnar göra. I podden, berättar Johannes, är tanken att prata och diskutera om Örnsköldsvik, berätta vad som försiggår i kommunen och intervjua både mindre och mer kända ö-viksbor. 
– Lite som en skvallerpodd, för de som bor här – vad händer liksom på byn, vad är på gång? Samtidigt vill vi göra reklam om allt härligt för de som inte bor här och skapa intresse för att komma hit, säger Johannes.

Den bild han tidigare hade av Örnsköldsvik – att det mesta bara handlar om ishockey och friluftsliv – har efter sju veckor som ö-viksbo ändrats drastiskt.
– Jag har alltid trott att Ö-vik varit beroende av hockeyn, att om det går dåligt för Modo går det dåligt för hela stan. Men sedan kommer man hit och inser: Gud, det finns så mycket mer. Så mycket driv och så många entreprenörer. Hela stan är supermysig – och det låter kanske klyschigt men man känner sig så välkommen. Här finns ingen stockholmsnäsa i vädret. Bara en sån sak som att gå och handla: personalen är trevliga och pratglada. Folk är genuint snälla. Det händer inte Stockholm.

Målet är att släppa ett avsnitt i veckan. Mikrofoner och annan utrustning är inköpt till hemmakontoret i huset på Varvet. Erika, utbildad röntgensjuksköterska, är just nu föräldraledig medan Johannes – som bland annat driver bolagen Kidsify och Frnds Music – arbetar på distans mot kontoret i Stockholm. Med kontakter i musikvärlden räknar han med att flertalet artister kommer intervjuas i podden. 
– I första avsnittet berättar vi vilka vi är och hur vi kom hit, säger Erika. Om vad vi känner och gjort här hittills. Sedan tar vi in gäster eftersom. Den första blir nog från HusmanHagberg, som sålde oss huset. Sedan är vi nyfikna på exempelvis Ulla Sjöström, Nicklas Nyberg och Mats-Ove som bor i huset vid gamla brandstationen. Vi vill få med många, inom allt från sport till kultur till näringslivet. Vi älskar Ö-vik och vill lyfta staden på ett positivt sätt.

Dela med dig av denna artikel på: