Du är här

2021-12-25 - Nyheter/Reportage
Martin Lundberg och Oscar Sundelin. Foto: Håkan Nordström

Öviksbössan i topp

Tolv timmar i fjol blev 24 i år. I ett helt dygn mellan 11-12 december satt Oscar Sundelin, Cecilia Brandehav och Martin Lundberg instängda i Microshops gamla lokal på Lasarettsgatan för att samla in pengar till Musikhjälpen och Öviksbössan. Ett initiativ som gav resultat.

I skrivande stund har insamlingen genererat hela 91 440 kronor, att jämföra med fjolårets 68 000 kronor, vilket just nu placerar Öviksbössan på en hedrande 48:e plats av totalt 5 048 nationella bössor. 
– Det är vi supernöjda med, säger Oscar Sundelin. Man vågar aldrig riktigt hoppas på en speciell summa, det gäller mest att få folk att förstå ämnet och så många som möjligt att bidra. Vi har sett många olika initiativ hos både företag och privatpersoner; från lokalvårdare på Nolaskolan som samlade in pant till Port9 som hade budgivning på ett paket. Det gick raka vägen in i bössan. Engagemanget var stort, även bland de som ville vara med under dagen – vi hade över 30 gäster och 40 inslag som tävlingar och julrim.
Ni blev slagna av endast en annan stadsbössa; Varbergs.
– Ja, det är ju superkul. Det är där vi vill vara, att sätta Öviksbössan på musikhjälpenkartan och det har vi definitivt gjort. De nämnde oss flera gånger i sin sändning.
Hur var det att sitta inlåsta i ett dygn?
– Det mest påfrestande var att hålla sig vaken. Att sitta instängd gick ganska bra då det var så stor aktivitet hela tiden, man märker inte av tröttheten förrän man kliver ut. Stämningen var superhärlig, det märktes att folk tog det på allvar. Vi är vansinnigt stolta att vi fick till en så bra produktion, det kändes som en riktig tv-sändning. 
Hur blir det nästa år?
– Vi har funderat, när jag kom hem frågade min sambo om jag vill göra om det här nästa år – jag svarade aldrig i livet, det var det jobbigaste jag gjort. Sedan gick det någon dag och jag kände: Ja, vi kör kanske 48 timmar då.

Dela med dig av denna artikel på: