Du är här

2021-12-23 - Övrigt

God Jul på er!

Hur firar du julen och vad måste finnas på ditt julbord?

Linda Hörnfeldt, digital entreprenör:
– I år blir det lite annorlunda eftersom familjen fått tillskott i form av en liten systerson! Så det blir mycket leksaker bland klapparna gissar jag. Efter ett litet uppehåll i julklappsgivandet och tagandet blir det julklappar i år igen. Mycket pepp, att ge bort presenter är det bästa som finns! Mammas kalvsylta och rödbetssallad helt klart! Och julmust, jag är sådan som dricker julmust året om, om jag får.

Stina Haglund, entreprenör:
– Då familjen blir allt större valde vi för ett antal år sedan att flytta julen till helgen innan och fira ”Fete-jul” fredag till söndag. Då kommer alla barn med familjer, våra föräldrar och syskon och vi kan i (typ) lugn och ro, umgås utan att alla ska iväg på fler firanden. Lördagen börjar med godisbord och julfilmen, en årligt sammansatt film med bilder av allt som hänt under året. Sedan badar vi isvak, väntar på tomten och äter gott. Hos oss är viltkött ett måste! I år har vi gravat orre med italiensk färsk tryffel. Mums!

Anders Byström, skidlandslagschef:
– Julen kommer att firas tillsammans med familjen i Kristevik, Uddevalla. Och jag håller tummarna att det finns snö där för då blir det absolut en skidtur. På mitt julbord måste det finnas blana och julskinka. Och till julskinkan så klart äppelmos som folk söderut inte är så vana vid.

Ante Westermark, The Chef:
– Hemma med familjen, alltså med frugan och våra två barn. Det blir lite ledigt några dagar och bara lugnt och stilla, det är den känslan vi vill åt. Mimosasallad och prinskorv är viktigt – korv, med sitt söta och sitt salta, är jäkligt gott.

Maja Viström, innebandyvärldsmästare:
– Jag blir hemma i Örnsköldsvik för att fira julen med familjen, mormor och andra släktingar och på julbordet vill jag naturligtvis att det ska finnas skinka. Men det svaret är kanske lite tråkigt så jag vill även att det finns ingredienser till en köttbullsmacka med rödbetssallad.

Stefan Holmgren, bärgare i ”Frusna Vägar”:
– De sista åren har vi varit uppe i stugan i Ammarnäs men nu blir det med svärmor i Vännäsby, vi blir en 5-10 stycken. Julbordet måste ha skinka och sill. På julmorgonen tar jag alltid en skinkmacka med stark senap – först då börjar dagen.

Eilert Dahlberg, artist:
– Hos syrran. Där är vi varje år, brorsan och jag, syrran och hennes två barn. På julbordet vill jag ha allt som är gott, revbensspjäll och allt möjligt. Men julskinkan kan jag inte vara utan, den är god med senap.

Mattias Karlin, Modotränare:
– Ja, den som det visste… Nej, skämt åsido, det blir med familjen hemma hos mamma och pappa. På julbordet måste det finnas prinskorv, köttbullar, julskinka, tunnbröd och senap. Jag är lite som barnen; gillar det traditionella.

Annika Wickihalder, musikstuderande och Idol-trea:
– I år kommer jag fira jul i Stockholm, min storasyster flyttade dit för ett tag sedan och jag firar med henne och hennes katt. Vi ska göra god mat och mysa. Jag gillar inte julbordsmaten så supermycket, så jag hänger mycket vid dessertbordet – så desserter i massor ska det vara.

Joe Labero, magiker:
– Jag har två alternativ, antingen åker vi till Sälen med snön, eller så blir det Dubai och solen.
– På julbordet måste man ha dopp i grytan och julskinka – svensk julmat är fantastisk.

Robin Bengtsson, artist:
– Vi firar hemma i Vallentuna och sedan drar vi upp till fjällen i mellan-dagarna och åker lite skidor. Jag kommer från en halländsk familj så då är det förstås kål i alla varianter som gäller, och grönkålen är viktigast.

John Lundvik, artist:
– Jag firar äntligen jul med min familj, mina föräldrar, min bror och hans familj. Alla sover över i vårt nya hus på Lidingö, vi har byggt i ett och halvt år och nu är det klart. Vi vinkade till varandra på Facetime i fjol och sa att det vill vi absolut inte göra igen. Min mamma har lagat mat i alla år till jul men nu sa hon: ”John, det är inte jag som lagar!” Så jag har tagit över stafettpinnen och ska nu tävla med mamma om vem som gör bästa julmaten. Jag är född britt så då äter vi förstås christmas turkey den 25/12 med brysselkål och vitvinssås, efteråt blir det christmas pudding. Jag är nog mer nervös över det här än jag var inför Eurovision.

Sanne Salomonsen, artist:
– Jag bor på en stor gård och normalt är familjen hos mig men nu har barnen blivit så stora så för första gången på tio år ska jag inte pynta upp. På något sätt känns det skönt, jag har så mycket jobb, och jag är jätteglad att vi firar jul hos mina barn. I min barndoms familj i Danmark åt vi alltid anka och flaeskesteg, nu ska vi ha absolut ha flaeskesteg. Jag längtar också efter den svenska julskinkan – den bästa julskinkan gjorde min svenska man som jag var gift med, Mats Ronander.

Tomten, säsongsarbetare:
– Ja gissa! Det är jobb, jobb och ännu mera jobb. Fattar faktiskt inte hur jag ska hinna med, så något julfirande blir det absolut inte för mig. Det här är tveklöst den stressigaste tiden på året. Jag hinner inte ens med att sätta mig ned och njuta av något julbord, men förhoppningvis är det någon vänlig själ som lämnat en skål gröt åt mig någonstans där jag drar fram på julafton. Jag vill gärna ha mandel i, och snåla inte med kanelen!

Dela med dig av denna artikel på: