Du är här

2022-01-10 - Musik
Foto: Bettina Blom

Vad som helst kan hända

Den planerade konserten med Avantgardet på H1 Sliperiet fredag 14 januari flyttas fram. Nytt datum har ännu inte satts.

Belfast, London, missbruk och självmordstankar kom i vägen för Rasmus Arvidssons musikdrömmar. Han hade länge tampats med en kvävande känsla av att inte höra hemma i sin omgivning väster om Kalmarsund, och han var borta i fem år innan han efter en överdos lyckades samla kraft för att återvända hem till Sverige.

Väl tillbaka igen kastade Rasmus bort alldeles för mycket tid i socialtjänstens väntrum, i köer till privatiserade apotek och på rehabkliniker innan han till slut förstod att det som verkligen skulle kunna läka honom var att bli inskriven i studion.

Rasmus återupptog kontakten med sin barndomsvän Patrik Åberg och när de på egen hand gav ut debutalbumet ”För många dyra skor och döda ögon” i mars 2016 slog det ned som en bomb i musiksverige.
Musikjournalisten Andres Lokko beskrev albumet som ”tonsatt självbiografisk roman utan spärrar”.

Sedan dess har det blivit ytterligare fem album från Avantgardet, den senaste ”Smash and Grab” släpptes i september. ”Alla känner apan” från 2018 utsågs till Årets bästa svenska album av tidningen Sonic Magazine och erhöll dubbla nomineringar vid Grammisgalan 2019. Rasmus Arvidsson blev därefter prisad på Manifestgalan där han tilldelades SKAP:s utmärkelse för årets textförfattare efter albumet ”Mellan miljonprogram och Thailand”.

Förutom sex hyllade album, alla med starka texter och tvättäkta känslor, har Avantgardet fått ett rykte om sig att göra livespelningar som är något utöver det vanliga. De beskrivas som happenings där vad som helst kan hända.

Föreningen Musikhuset har bokat in Avantgardet till H1 Sliperiet men på grund av rådande restriktioner för stående publik har konserten flyttats fram. Nytt datum är ännu inte satt.

Dela med dig av denna artikel på: