Du är här

2021-12-19 - Nöje & kultur

God jul med 7an!

Nu är det nära. I dag, söndag, tänder vi fjärde ljuset och sedan väntar julafton runt hörnet. På 7an är vi många som alltid börjar julmysa tidigt – sedan mitten av november har vi nynnat julsånger, tänt ljus och ätit kilovis av skumtomtar. Denna vecka vill vi dela med oss av juliga tips i alla pepparkaksformer och passa på att önska er alla en superdupermegagod jul!

Snabba puckar
Mitt tips är ett brädspel som heter Woocky Sling Puck! Ett spel för alla åldrar där det går ut på att skjuta över sina puckar till motståndarens sida. Den som först har slut på puckar på sin sida vinner. Garanterad pulshöjning då man ena sekunden tror att man håller på att förlora och i nästa sekund så har man övertaget och segern inom räckhåll.
Peter

Express-pepparkakor
Jag vill tipsa om snabba, tunna pepparkakor. Blanda in flagad mandel i degen, forma till en korv och lägg i frysen. När suget kommer – på med ugnen, hyvla frysta degen med osthyvel direkt på plåt och grädda. In i frysen igen med degen som blir över.
Gabriella

Roligare samarbeta
Att spela tv-spel tillsammans med en vän eller familjemedlem är superroligt – passa på nu när vi har ledig tid ihop. Märkligt nog finns det inte jättemånga spel på marknaden för det som kallas co-op, då två eller fler spelare samarbetar. Men: det finns några väldigt bra. För en riktigt underhållande stund, sätt er ned tillsammans med varsitt glas julmust och två handkontroller framför det relativt nya, svenskproducerade Josef Fares-spelet "It takes two". Eller sök efter andra samarbetsspel på sajten co-optimus.com/games.php.
Tommy

Lyxig lax
Grava lax på sedvanligt vis med vitpeppar, salt, strösocker och dill, och lägg till några centiliter av din favoritwhisky, gärna en rökig variant. Lägg också i några skivor rödbetor i påsen med laxen så får du en fin färg. Två dygn i kylen så är gravlaxen klar. Serveras lämpligen som snittar på valfri liten brödbit, med röd och svart rom, tunt skivad rödlök och en dillkvist.
Nisse

Förtrollande bra
För mig är julen en passande tid för böcker. Ett tips är Harry Potter-serien, om du inte redan hunnit med den. Ljudböckerna med Björn Kjellman är supermysiga. Sätt dig i en skön stol framför en brasa, med en lussekatt eller tre, och dröm dig bort när julstöket lugnat ned sig en aning. Incendio! 
Lisa

Tidiga klappar
Att få ett paket redan på morgonen var jättespännande som barn. Tänk att tomten varit här! Mamma brukade hänga upp en liten säck på insidan av ytterdörren – det skapade en mysig julkänsla direkt. För er som gör liknande är ett tips att ge något som sysselsätter under dagen. Det är en lång väntan tills kvällen!
Frida

Ljuvliga dofter
Närmare jul hänger vi alltid upp nejlikoapelsiner i röda band, ofta i dörröppningar. Det doftar så gott när man går förbi. Eftersom nejlikorna är vassa är ett tips att använda fingerborg när du trycker in dem i skalet. Ännu lättare går det om du gör hål med tandpetare innan.
Ingela

Granrisfint
Jag använder gärna små batteridrivna ljusslingor för att skapa advents- och julstämning. Mitt tips är att dekorera en glasvas med några grankvistar och en ljusslinga. Det ger ett stämningsfullt ljus och förhoppningsvis även lite doft av gran.  
Stina

Skapa traditioner
Passa på att införa en familjetradition medan barnen är små. Varje julafton tog vi exempelvis en julkortsbild på våra barn, bilden framkallades och vi satte fast den på en hemmagjord tavla. Tavlan som numera är full av foton tar vi fram varje gång det är dags för julpynt. En fin tradition som skapar samtalsämnen, minnen och glada miner.
Håkan

Fina men svårskötta
Julrosen, som ska stå så svalt som möjligt, är en favorit hemma hos mig vid jul men den kan vara lite känslig. Är det inte så kallt brukar jag ställa ut den på vår inglasade altan över natten men vissa vinternätter kan bli för kalla för det. I stället vattnar jag rosen med isbitar, oftast varje dag. Två, tre stycken i ytterkant på jorden brukar bli bra men har du blomman kvar i sin plastkruka kan du lägga några isbitar under den så att det kalla vattnet dras upp med rötterna.
Hanna

Gammaldags jul
Jag tycker om att blanda modernt med klassiskt julpynt. En röd julduk köpt på loppis och en nedärvd julbonad med tomtar tillsammans med grå enkla adventsljusstakar och gröna glaskulor i granen blir en fin mix av nutid och nostalgi. Ett juligt hem som känns eget men som också får mig att tänka extra mycket på mormor.
Therése

Smaskig kola
Jag behöver inte ens erkänna, alla vet det redan – jag älskar godis och har hela kartonger av sötsaker både på jobbet och hemma. När det gäller jul är den inte komplett utan hemmagjord kola. Ett trick jag har är att addera vitvinsvinäger i smeten, det ger finare färg och gör kolan mycket smaskigare!
Lotta

Rulla på!
Att rulla köttbullar brukar höra julen till, men jag blir lika besviken varje gång då det kladdar och gör rullandet till en mindre trevlig upplevelse. Men att smörja in händer och skärbräda med olja i stället för vatten är lösningen. Plötsligt är rullandet rena njutningen!
Boa

Glöm inte ljusen
Som så många andra älskar jag tända ljus. Men det tål inte att sägas nog: Kom ihåg att släcka dem när ni lämnar ett rum. Det går så otroligt fort för något att fatta eld. Röj undan framför brandsläckarna och berätta för släkten var de står. 
Johannes

Julklappsspelet 2.0
Julklappsspelet går ut på att ni köper en present för en bestämd summa, slår in och lägger på bordet. Hos oss har vi dock justerat reglerna lite. Vi börjar "som vanligt" med att man slår tärning och får ta ett paket när du slår en sexa. Men vi öppnar inga paket utan ställer bara en timer (10-15 minuter) och kör vidare med oöppnade paket.
Vid tärningsnumret gäller:
1: Välj en deltagare som ska ge bort ett paket och till vem (inte dig). Paket väljer hen själv.
2: Ge ett av dina paket till någon annan. (Har du inget paket slipper du såklart.)
3: Ingenting händer.
4: Alla skickar ett paket medsols (har du inget paket får du ändå ta emot).
5: Välj ett paket som någon annan ska ge bort. Till vem väljer hen själv.
6: Ta ett paket från någon. 
När tiden är slut öppnar alla sina paket och förhoppningsvis är ingen helt utan, då är det såklart helt okej (men inget tvång) att vara snäll om du lyckats få många.
Kamilla

Dela med dig av denna artikel på: