Du är här

2021-12-17 - Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Adam Baldych Quintet & David Bowie

Veckans platta
Adam Baldych Quintet ”Poetry”

(ACT Music)

Polske violinisten Adam Baldych debuterade hos ACT 2012 som 26-åring med ”Imaginary Room” där svenska toppmusikerna Lars Danielsson, bas, och Jacob Karlzon, piano, medverkade. Han erbjöds skivkontrakt dagen efter han medverkat på JazzFest Berlin 2011 och tio år senare kommer han nu med sitt sjunde album på det tyska skivbolaget. Adam Baldych har benämnts som den främsta violinisten på dagens jazzscen och en vän till honom uttryckte att han var ”a poet of the violin”. Detta inspirerade honom till detta album som just fick titeln ”Poetry”. Själv har han uttryckt att han vill komma bort från virtuositeten och försöka att inte spela så många toner på så kort tid som möjligt. I stället ville han berätta historier med sin musik, och använda det språk som hans renässansviolin kan åstadkomma.
Baldych har också utökat sin kvartett som han arbetat tillsammans med de senaste åren, och som släppte albumet ”Sacrum Profanum” vintern 2019, och dessutom fick publikens pris i somras på BMW Jazz Welt Competition. På det här albumet har han plockat med saxofonisten Marek Konarski, uppvuxen i samma stad som Baldych – Gorzów – och dessutom är den oerhört rutinerade italienska trumpetaren Paolo Fresu gäst på fem låtar och ger dem en extra dimension. Baldych har skrivit och arrangerat 10 av de 11 kompositionerna själv och lånat ”Hyperballad” av isländska Björk som hon gav ut 1996. Finstämt och mycket vackert. Ren poesi!

Vinylklassikern
David Bowie ”Hunky Dory”

17 december 1971, för 50 år sedan, släppte David Bowie sitt fjärde studioalbum, en platta som märkligt nog sålde dåligt till en början. Det var inte förrän efter jättesuccén 1972 med ”The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” som även ”Hunky Dory” blev en storsäljare. Många anser att den här plattan är en av Bowies allra bästa och när man så här 50 år senare lyssnar på den så är det lätt att förstå – med låtar som ”Changes”, ”Oh! You Pretty Things” och inte minst ”Life on Mars?” – som faktiskt inte släpptes på singel förrän långt senare, 22 juni 1973.
På plattan gör Bowie personliga hyllningar till såväl Andy Warhol och Bob Dylan som Lou Reed på ”Queen Bitch”. Här finns också ”Kooks” som Bowie skrev till sin nyfödde son Duncan Jones, och på den har han inspirerats av Neil Young. Bara två av de fem musikerna på albumet lever idag – trummisen Mick Woodmansey och pianisten Rick Wakeman, som i samma veva som inspelningarna pågick knöts till det progressiva rockbandet Yes. Basisten Trevor Bolder blev 62 år, gitarristen Mick Ronson 46 och David Bowie dog 10 januari 2016, 69 år gammal – två dagar efter att hans sista album ”Blackstar” gavs ut. Hunky Dory rankas 88 på senaste uppdateringen av Rolling Stone's 500 bästa album genom tiderna, och man kan med rätta säga att det här var albumet då Bowie blev Bowie – då han hittade sin röst och sin stil.

Dela med dig av denna artikel på: