Du är här

2021-12-11 - Nyheter/Reportage
Carita Näsström. Foto: Håkan Nordström

Artikelserie Vit Jul: För barnens skull

Som juniskonsulent vet Carita Näsström vikten av att barn får en trygg jul. Om motsatsen har hon hört många berättelser.
– Framför allt om när tomten kommer och beter sig konstigt, säger hon.

För 20 år sedan valde Carita Näsström bort alkoholen för gott.
– Jag hade separerat, stressade och jobbade väldigt mycket. Det kom ikapp och jag fick en period av ångest. Eftersom alkohol spär på den sinnesstämningen bestämde jag mig 2001 för en vit månad – att vara berusad kände jag inte var mitt riktiga jag; jag är en öppen, glad och aktiv person. Därefter rullade det bara på, säger Carita. 
Vinsterna blev flera. Det allmänna måendet och både sömn och kondition förbättrades. 
– Man mår så otroligt mycket bättre, säger Carita som i dag är heltidsanställd som distriktsadministratör för IOGT-NTO-rörelsen och är länets juniskonsulent.

Just nu jobbar hon med den sedan 90-talet återkommande juniskampanjen Vit Jul, som 7an också uppmärksammar hela december. I den står barnen i fokus. 
– Alla barn ska ha rätt att se fram emot en trygg och mysig jul. Med Vit Jul vill vi uppmana föräldrar att inte dricka, för barnens skull. Själv gjorde jag det aldrig när mina var hemma, jag var alltid körbar. Det är en trygghet att veta att någon alltid finns till hands. 
Någon sådan har långtifrån alla. Veckan innan fjolårets julhelg, berättar Carita, såldes det enligt en undersökning mest alkohol på hela året.
– Folk laddar upp och jobbar man med det jag gör får man höra många historier. Framför allt om när tomten kommer och beter sig konstigt efter att en förälder gått ut. Eller kvällar som börjar med skratt och glädje men slutar i bråk. Maskrosbarn kan berätta fruktansvärda historier.
Klart är att många barn far illa av vuxnas drickande. För den som har svårt att låta bli alkoholen finns hjälp att få – medan den som tar ett glas för vanans skull kan behöva reflektera över sitt drickande, menar Carita. 
– Som den där fredagsölen. Varför dricker du och hur ofta? För att komma i stämning? För att alla gör det? Reflekterar du över det har du kommit långt.

Carita märker hur nykterhetsorganisationens påverkansarbete gör skillnad. Den senaste tiden har allt fler blivit medveten om sitt drickande och alkoholkonsumtionen går ned bland unga. 
– Ibland känner jag att folk upplever att nykterhetsrörelsen står med pekpinnar, men vi ser absolut inte ned på folk som dricker. Vi vill bjuda in till alternativa mötesplatser och anordna aktiviteter för hela familjer – för det krävs inget medlemskap. 
Sådana blir det många av i december. Onsdag 22/12 vankas exempelvis julpyssel i lokalen på Bergsgatan, gemensamt med kommunens alla junisföreningar.
– Jag ser en otrolig vinning i att delta. Våra aktiviteter kan fungera som en tillflyktsort, men man behöver absolut inte ha problem för att vara med. Vi frilufsar, har fester och kalas i nykter miljö – utan att behöva ordna barnvakt.

Dela med dig av denna artikel på: