Friluftsliv

Varje år ett friluftsår

2021 har varit friluftslivets år, ett år som snart går mot sitt slut. Elva artiklar har fått stämpeln "Luften är fri" i Tidningen 7 under året. I den här, som blir den sista, knyter vi ihop säcken och tar sikte på nästa friluftsår.

Varje månad under friluftslivets år har haft ett eget tema och i december är temat dialog. Vi ringde upp tre personer som funnits med i våra Luften är fri-artiklar under året och ställde tre frågor till dem med förhoppningen att våra frågor och deras svar kan bidra till dialogen om friluftslivet i Örnsköldsvik.

Staffan Blomqvist, lärare:

Hur har du märkt av satsningen på Friluftslivets år?
– Det har gett oss möjligheten att göra vår satsning på naturskola eftersom vi fick medel till det från centralt håll. För oss fortsätter det även nästa år eftersom Umeå universitet har hållit stängt på grund av pandemin. Närmare sommaren kommer såväl pedagoger som assistenter att utbildas vid fysiska träffar ute i skog och mark.
Hur kan friluftslivet i Örnsköldsvik utvecklas vidare?
– Jag tycker att det har satsats oerhört mycket i flera år och vi ligger verkligen i framkant. Det vore trevligt med ännu fler satsningar riktat mot skolan med ännu mer uteundervisning. Lugnet som infaller när vi kommer ut med våra elever ger oss en helt annan undervisningssituation.
Vilket är ditt bästa tips för att hitta ut i friluftslivet?
– Packa en god matsäck och hitta ett utsiktsställe, de flesta av oss har ett i vår närhet. Egentligen är det bara att klä sig efter väder och gå ut och njuta.
 

Annica Långvall, dietist

Hur har du märkt av satsningen på Friluftslivets år?
– Det ger effekt i och med att det uppmärksammas och skrivs om i media. Det bidrar till inspiration. Generellt pågår det helt klart en trend, att fler tar sig ut. En kompis följde mig ut på en hängmattenatt för första gången och vi fick en magisk kväll vid Bergsjön, lagade mat och tog ett midnattsdopp.
Hur kan friluftslivet i Örnsköldsvik utvecklas vidare?
– Jag tänker på kollektivtrafiken, att ta sig till Skuleskogen kan till exempel vara svårt utan bil. Hur ska man göra det möjligt att ta sig till fler ställen? Fritidsbanken är jättebra, en fantastisk möjlighet för att prova på olika saker. Ibland kan utrustning vara väldigt dyrt.
Vilket är ditt bästa tips för att hitta ut i friluftslivet?
– Att utflykterna blir lyckade och lättsamma. Då vill man ut igen. Att ha rätt kläder, det är inte kul att svettas eller frysa. Planera inte att gå en mil, se bara till att ta er ut och gå en kilometer. Sällskap, att träffas utomhus, är fantastiskt. Gör det inte så komplicerat.
 

Karin Rosén, friluftsinspiratör:

Hur har du märkt av satsningen på Friluftslivets år?
– Satsningen tycker jag har öppnat upp friluftslivet för fler genom att visa hur mycket som får plats inom begreppet. De flesta tänker att man ska vandra i skogen, men friluftsliv är så mycket mer.
Hur kan friluftslivet i Örnsköldsvik utvecklas vidare?
– Framför allt med transporter, det är få bussar. Kanske kan man göra som Friluftslivets år och ha månadsteman, med shuttlebuss på helgerna. Att köra till platser för att åka skridskor en månad, och nästa skidor. Att se om det finns intresse för det.
Vilket är ditt bästa tips för att hitta ut i friluftslivet?
– Själv har jag bestämt att varje helg se något nytt i Höga Kusten. Då planerar jag runt den turen – har jag lite tid planerar jag något litet. Det kan räcka med en utsikt och en termos. Till slut, med rutin, blir helgen inte fulländad annars.

Publicerat