Du är här

2021-12-09 - Nyheter/Reportage
Två snälla Ö-viksbor med skägg. Anders Dahlberg och Marcus Sonidsson vill påverka samhället till det bättre. Foto: Håkan Nordström

Långa skägg och bultande hjärtan

För att bli en del av det internationella brödraskapet Bearded Villains måste du ta ställning mot förtryck och ojämställdhet. Och ha minst fyra centimeter skägg.
– Vi vill gärna ha en stor skäggträff här, säger Anders Dahlberg, en av Örnsköldsviks två medlemmar.

Bearded Villains – ungefär ”Skäggiga skurkar” på svenska – grundades på Instagram 2014 av den nuvarande "presidenten" Fred Ramirez i Los Angeles. Avsikten var att visa mångfalden av män med längre skägg och låta fördomar om attributet komma på skam. I dag består brödraskapet, som de kallar sig, av över 4 000 medlemmar fördelade i flertalet länder. I Sverige samlas de under namnet ”Bearded Villains Swedish Chapter” som i Örnsköldsvik representeras av två: Anders Dahlberg och Marcus Sonidsson. 
Att folk har förutfattade meningar om vilka värderingar en man med skägg kan tänkas ha, skriver de under på.  
– Eller att de bara tycker att det är fult, säger Marcus. Jag är yrkeschaufför och ett exempel är kunden som frågade varför jag har terroristskägg. Sådant får man försöka bemöta med fakta. Samtidigt tycker en del att det är hur snyggt som helst – sambon hotar göra slut om jag klipper bort det.
– Och det är varmt på vintern, säger Anders.
Båda skrattar och tonen är hjärtlig. Som medlemmar i Bearded Villains har de kommit varandra nära. Just på grund av de värderingar de faktiskt delar – att bli en "broder" är nämligen inte något som sker över en natt. För en skäggklubb har så klart skägget stort fokus, men inte minst gäller det också att, under en prövotid, visa sig uppfylla andra kriterier: Att vara en gentleman med hjärtat på rätt ställe.

– Till att börja med måste du ha fyra centimeter långt skägg, från öra till öra, säger Marcus. Det har vi inte för att det är trendigt, det är en livsstil. Sedan måste du också dela Bearded Villains värderingar. Våra ledord är skägg, välgörenhet, familj, respekt och lojalitet. Både mot klubben och våra medmänniskor. Det handlar mycket om att vara en schyst person; vi är emot rasism, mobbning, sexism och tycker inte att det ska finnas ett behov av #Metoo.
I det går klubben dagligen från ord till handling. Över hela världen bidrar Bearded Villains till både större och mindre välgören-hetsarbeten, inte sällan påbörjade på eget initiativ. Att stödja samhällets utsatta löper som en röd tråd i medlemskapet och innefattar allt från att ordna förnödenheter till hemlösa, gå med i Pridetåg och både skramla och själva bidra till organisationer av många allehanda slag. I skrivande stund ligger exempelvis Swedish Chapter på sjundeplats på den svenska topplistan över de som samlat mest till årets Musikhjälpen.

Att hjälpa andra ger en bra känsla, menar Anders och Marcus. Det är klubben också duktiga på att göra internt. Via en app diskuterar medlemmarna, som kommer från alla yrkeskategorier, dagligen med varandra om allt från vardagssaker till bekymmer. 
– Alla har olika intressen, förutom skägg pratar vi om allt från mat till djur, you name it, säger Anders. En del har kommit ut ur missbruk. Skulle jag själv ha en skitdålig dag vet jag att jag kan få uppmuntran och stöd. Man vet att någon har ens rygg – så fort man tar upp telefonen har man 200 missade meddelanden.
– Man kan prata av sig. Ibland i ett videosamtal, ibland i telefon. När vi sedan träffas är vi som en stor familj och kramas alltid, säger Marcus. Kärlek och sköna vibbar, det är något man ska sprida.

Avstånden till södra Sverige, där merparten av Swedish Chapter huserar, sätter dock käppar i hjulen för mer frekventa möten. Vilket Anders och Marcus vill göra något åt. För med tio bröder i Sundsvall och nya medlemmar i Härnösand, växer norrlandssektionen. 
– Vår ambition är att försöka knyta ihop Norrland från Gävle och norrut och ha skäggträffar här, gärna en stor i Örnsköldsvik, säger Anders. Vi har en tredje kille på gång i Ö-vik som håller på att spara skägg, kanske kan han bli medlem nästa år. Då har vi nästan dubblerats...
– Ju fler träffar vi har, desto mer syns vi, säger Marcus. Då får vi också nya bröder som kan hjälpa till att sprida de värderingar vi tycker är sunda. 
– Vi har fått sålla ut vissa som inte delar dem, det är därför vi har prövotid, säger Anders. Någon som uttryckt sig rasistiskt och till och med en som åkte dit för misshandel. Helt galet. De visade sig vara nötter. Och vi är nötallergiker.

Dela med dig av denna artikel på: