Du är här

2021-12-10 - Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Joey DeFrancesco % America

Veckans platta
Joey DeFrancesco ”More Music”

(Mack Avenue)

Multimusikern Joey DeFrancesco har givit ut skivor vartenda år sedan han debuterade som 17-åring 1989 med ”All of Me”. Enda undantagen var i fjol då det plötsligt inte kom något album i eget namn. Men nu är han tillbaka igen med sitt 39:e studioalbum och som titeln visar bjuder han på mer musik – för första gången spelar han nämligen även tenorsaxofon, förutom trumpet, piano, keyboard och Hammondorgel. Det var med orgeln allt började och det är med Hammondorgeln han gjort sig mest känd. JazzTimes har kallat honom den bästa B3-organisten på planeten och inte mindre än nio gånger har han vunnit Down Beat Critics Poll för bästa organist. Förutom mängden av egna album han släppt har han medverkat på ett otal andra inspelningar, med bland andra Miles Davis, John McLaughlin, Lee Ritenour och Van Morrison.
Lite förvånande, kan tyckas, har DeFrancesco till sitt senaste album, och sin nya turnerande trio, bjudit in ytterligare en organist och keyboardist – Lucas Brown. Brown spelar dessutom gitarr på fyra av de elva spåren, alla skrivna av DeFrancesco. På trummor hör vi unga Michael Ode, född i Nigeria. Tillsammans bjuder de på orgeltriojazz av yppersta märke, med ett mycket varmt och behagligt sound. DeFrancesco visar även att han är en sångare av rang på ”And if you please”. Det räcker att lyssna på titelspåret så är man fast i DeFrancescos orgelvärld, sedan vill man bara ha ”More Music”.

Vinylklassikern
America

Singeln ”A horse with no name” blev en dunderhit när den släpptes i slutet av 1971, men den låten fanns inte med på Americas självbetitlade solodebut som nu firar 50 år. Däremot plockade man in den när albumet gavs ut på nytt i början av 1972. Trots namnet America bildades bandet i London 1970 av Dewey Bunnell, Dan Peek och Gerry Beckley som alla var i sena tonåren och vars fäder var stationerade i London hos US Air Force. Det var ett riktigt starkt debutalbum som de tre ungdomarna skapade, med enbart egenskriven musik där de visade upp elegant stämsång. Det ska också nämnas att de hade hjälp på percussion av Ray Cooper som kom att bli en av de mest eftertraktade slagverkarna i rockhistorien, och samarbetade med bland andra Elton John, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr, Rolling Stones, Pink Floyd, Mark Knopfler, Eric Clapton och Billy Joel.
Albumet tog sig upp till förstaplatsen på Bill-board-listan där det stannade i fem veckor. Även ”A horse with no name” toppade singellistan, och den andra singeln ”I need you” nådde som bäst nionde plats. Plattan innehåller dessutom ett helt koppel mycket fina låtar som ”Riverside”, ”Sandman”, ”Three roses”, ”Rainy day”, ”Clarice” och ”Donkey jaw”. Dan Peek dog 2011, 60 år gammal, men både Dewey Bunnell och Gerry Beckley turnerar fortfarande med sitt America.

Dela med dig av denna artikel på: