Övrig kultur

Hedbergs körsbär tillbaka i Örnsköldsvik

Turerna har varit många och krångliga, men nu är Hans Hedbergs stora körsbärsskulptur tillbaka i Örnsköldsvik, tack vare ett privat inköp. Nu på lördag 11 december avtäcks de i Hans Hedberg Museum i Arken.

Turerna har varit många och krångliga, men nu är Hans Hedbergs största körsbärsskulptur tillbaka i Örnsköldsvik, tack vare ett privat inköp. På lördag avtäcks de i Hans Hedberg Museum i Arken.

1994 ställde keramikern Hans Hedberg ut på Rådhuset då allmänheten för första gången kunde se hans stora körsbärsskulptur som han året innan skapat i sin ateljé i Biot i Frankrike. Sedan tre veckor tillbaka är det unika konstverket på plats i Örnsköldsvik igen och nu på lördag hålls en vernissage i Hans Hedberg Museum då körsbären ska avtäckas. Samtidigt avslöjas vilka som köpt in skulpturen, och som deponerat den till Hans Hedbergs Vänner för placering i museet.
– Vi är förstås jätteglada över att körsbären äntligen kommit hem. Ända sedan museet öppnade har vi velat ha hit dem, säger Helén Östmar Rosdahl, ordförande i Föreningen Hans Hedbergs Vänner, och berättar hur det gått till.

– I början av sommaren blev vi i styrelsen kontaktade av en som var intresserad av att köpa körsbären. Inom en vecka ringde ytterligare en intressent. En av intressenterna fick gå vidare och kontakta ägaren i Varberg och köparen ville försäkra sig om att körsbären var intakta så jag fick åka ned och se dem där de stod i ett konstlager. Sedan lämnade vi över till den presumtiva köparen att komma överens med säljaren.

När affären var klar kontaktades Anders Thorsén på Örnsköldsviks museum och konsthall som ansvarat för att ordna med frakten av körsbären från Varberg till Örnsköldsvik.

Konstvetaren Per Grimell, Umeå, uppvuxen i Örnsköldsvik, som bland annat skrivit en bok och gjort en film om Hans Hedberg och hans konstnärskap, har också varit drivande för att få körsbären till Örnsköldsvik. Per var initiativtagare till ”Körsbärsuppropet” och genomförde en namninsamling, som över tusen personer undertecknade, i ett försök att få Örnsköldsviks kommun att köpa in konstverket.
– Per har gjort ett fantastiskt arbete med filmen, boken och namninsamlingen, berömmer Helén.

Nu kom körsbären hem till sist, tack vare ett privat köp. Vilka som gjort det möjligt för Hans Hedbergs Vänner att kunna visa de stora körsbären i Hans Hedberg Museum avslöjas alltså nu på lördag under en vernissage som pågår mellan 14 och 16.

Hans Hedberg
Född i Köpmanholmen 25 maj 1917.
Utbildade sig först inom måleriet vid Otte Skölds och Isaac Grünewalds målarskolor i Stockholm samt vid Det Konglige Danske Kunstakademi i Köpenhamn och vid Académie Colarossi i Paris. 1946 upptäckte han keramiken och övergick helt till den konstformen. Han studerade också vid Instituto d’Arte Della Ceramica i Faenza, Italien. 1949 flyttade han till Biot på franska Rivieran och startade sin keramiska ateljé.
Gjorde sig berömd för sina ägg, äpplen, pumpor, citrusfrukter och plommon i stengods, och framförallt för glasyrerna på sin keramik. I internationella konstkretsar var han känd som den svenske keramiske fruktodlaren i Biot, där han var verksam fram till sin död.
Avled 27 mars 2007, 89 år gammal.

Hans Hedbergs Vänner
Föreningens ändamål är att medverka till skapandet och vidmakthållandet av Hans Hedberg Museum i Örnsköldsvik och att främja kännedom om konstnären Hans Hedberg och hans gärning. Detta innebär bland annat utveckling och förnyelse av museet i form av förvärv av flera objekt samt att ständigt värva nya medlemmar. Hans Hedberg Museum invigdes 4 oktober 1998.

Publicerat