Du är här

2021-12-07 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Renässans för flipper

Flipperspelet har på sistone fört en något tynande tillvaro. Med det nya eventföretaget Kalles kan det bli ändring på det.
– I dag är maskinerna mycket mer avancerade, säger Anders Lindström.

Av det som en gång hette Framnäsbaren står inte mycket att känna igen. Inne i den tidigare restauranglokalen blinkar och ljuder det numera precis lite överallt.
– Vad jag har startat? En 150 kvadratmeter stor mancave, säger nye ägaren Anders Lindström från Örnsköldsvik som tillsammans med Jessica Henriksson står redo att öppna fest- och eventlokalen "Kalles – make pinball great again”.
Ett namn som tydligt sätter fingret på verksamhetens kärna: Flipperspel. Vilka det finns gott om i det helrenoverade innandömet.
– Tittar du på USA finns många liknande ställen där du kan spela flipper, de brukar ju ligga lite före. Jag samlade på flipperspel i tio års tid och hade 18 stycken hemma, nu står tolv av dem här. Flipper var poppis på 90-talet men det försvann lite i samband med att Playstation kom. I dag produceras tio nya spel varje år, så det är på väg tillbaka.
Till Kalles välkomnar paret företag och andra slutna sällskap att exempelvis hålla en afterwork, fira födelsedagskalas eller bara tävla och umgås. 
– Det finns en gammal lag från 70-talet om att flipperspel i lokal inte är lämplig miljö för ungdomar. Den måste bort om vi ska kunna ha öppet för allmänheten. Det senaste jag hörde var att det ska ske vid årsskiftet, då kan vi eventuellt öppna upp för alla mot en entréavgift.
Här finns även mer underhållning, bland annat i form av tv-spel på projektorduk, pokerbord och en jaktsimulator som används av Jägareförbundet när det kommer till skjutprov. Den som inte vill fälla älgar och björnar kan försöka pricka glasflaskor och ölburkar. 
En framtidsplan är att samla flipperspelare från Sundsvall och Umeå och hålla lokala tävlingar. 
Vad gör en bra flipperspelare?
– Man måste ha kontroll på kulan och stöta till spelet om den är på väg ut. Det hör till. Jag gillar när det går snabbt, att hela tiden få tillbaka och mata i väg kulan igen. Min favorit är "Iron Maiden", där är det snabba skott – och så gillar jag musiken, säger Anders som om allt går enligt planerna kan ta emot sina första kunder helgen 10-11 december.

Dela med dig av denna artikel på: