Näringsliv

Hägglunds växer så det knakar

Att det sker jättelika investeringar i Norrland har de allra flesta fått klart för sig. Men nolaskogsaren i gemen har nog inte riktigt insett omfattningen av BAE Systems Hägglunds framgångar och vad det betyder för Örnsköldsvik. – Vi befinner oss mitt i massor av angenäma bekymmer, säger personalchefen Jonas Wikman.

I början av det snart gångna året stod det klart att BAE Systems Hägglunds hade säkrat sitt andra jättekontrakt då Nederländerna likt Schweiz beslutade att handla för miljarder. Sedan dess har framgångsvågen fortsatt och såväl det svenska som det finska försvaret har bestämt sig för att modernisera och bland andra anlita det anrika verkstadsföretaget i Gullänget.

Sammantaget en orderingång värd omkring 15 miljarder kronor. Det har i sin tur inneburit att företaget under en ganska lång period tvingats till ett omfattande rekryteringsarbete då uppdragen kräver att personalstyrkan till 2023 måste växa från cirka 850 till närmare 1 200. I dagsläget har nära 270 nya medarbetare rekryterats och en av dem är verksamhetsutvecklaren Stina Glas som i april flyttade till Örnsköldsvik efter fem år i Stockholm.

– Jag är ursprungligen från Robertsfors och min man från Skellefteå. Vi har båda fått anställning på BAE Systems Hägglunds och trivs utmärkt med att bo i Bonäset, säger hon och fortsätter:

– Inte minst barnens mor- och farföräldrar i Västerbotten tycker att det är toppen. Vi har under en längre tid i Stockholm sett oss om efter boende på annan ort och när Örnsköldsvik blev ett alternativ kändes det självklart intressant för oss.

Behovet av rätt kompetens har under en följd av år varit ett givet samtalsämne bland teknik- och industriföretagen i Örnsköldsvik. Men så här långt har det arbetet överträffat förväntningarna, enligt personalchefen Jonas Wikman:

– Ja, vi är glatt överraskade över det och tolkar det som att det är relativt många som attraheras av vår teknik och våra produkter. Sedan tror vi att pandemin i det fallet haft en positiv inverkan för oss. Människor har lärt sig att uppskatta andra saker, fått andra värderingar och allt fler tycker att naturen och friluftslivet spelar en allt viktigare roll när man väljer var man vill bosätta sig.

Att arbeta på plats tillsammans är en medveten strategi, trots att distansarbete på senare år blivit allt vanligare.

– Kärnan i vår verksamhet handlar om innovationsprocesser och då är det svårt att arbeta på distans. Vi behöver träffas fysiskt, fortsätter Jonas Wikman.

Den relativt stora rekryteringen och den fortsatta efterfrågan av diverse kompetenser innebär att företaget är i behov av nya kontorslokaler nära huvudkontoret på Loketområdet. Därför planeras för ett nybygge inom en snar framtid med plats för omkring 450 personer. Till det planeras det även för att bygga en ny entré samt nya lokaler vid företagets testbana i Nordanås.

För drygt tre år sedan fördes ett flertal kontorsmoduler upp på Loketområdet för att lösa en möjligen tillfällig trångboddhet. Men nu råder det ingen tvekan om hur vindarna blåser. Kring de personalrekryteringar som gjorts och de som återstår finns inga andra planer än att nya medarbetare kommer till företaget för att stanna.

– Därför planerar vi för att bygga fyra våningar med drygt hundra medarbetare på varje plan, säger Peter Sedin, produktions-chef med ansvar för fastigheter.

BAE Systems Hägglunds har dessutom ett uttalat mål om att vara koldioxidneutralt 2030. Sedan en längre period har företaget kontinuerligt satsat på miljöfrågorna. Bland annat genom att bygga Nordens största solcellsfasad vid huvudkontoret, byta till bergvärme för testanläggningen och vara tidigt ute med laddstationer för anställdas elbilar. 

Publicerat