Du är här

2021-12-01 - Musik
Madelene Bigirimana och Athina Edin. Foto Håkan Nordström (till vänster) och privat

Spelade på Konserthuset

Under höstlovet passade nog de allra flesta eleverna på att slappa och vila upp sig. Athina Edin och Madelene Bigirimana tillbringade däremot lovet på ett spännande musikläger, med stor konsert i huvudstaden som avslutning.

El Sistema har sedan starten i Venezuela 1975 gett massor av barn och unga möjlighet att spela och sjunga tillsammans i orkestrar och körer. I Sverige har konceptet funnits sedan 2010, och 2019 startades El Sistema Nationalorkester på initiativ av Stiftelsen El Sistema i samarbete med Kungliga Filharmonikerna och med stöd av STIM. Idag leds nationalorkestern genom ett utvecklingsprojekt som Malmö Kulturskola driver tillsammans med andra kulturskolor i landet och Kungliga Filharmonikerna.

Under höstlovet samlades ett 60-tal unga musiker från kulturskolor och El Sistema-program runt om i Sverige till ett läger i Stockholm – och Örnsköldsvik representerades av två elever från årskurs 8 på Höglidenskolan.
– Vi blev uttagna, vi fick höra att de två bästa i kommunen fick åka, säger Athina Edin, som tillsammans med Madelene Bigirimana fick vara med om ett riktigt musikaliskt äventyr.
– Vi åt, sov och spelade – och vi tittade på Riksdagen och Slottet, berättar Madelene.

Förutom lite sightseeing och en massa musicerande tillsammans med andra unga musiker ingick Athina och Madelene i en stor konsert tillsammans med El Sistema Nationalorkester – i klassiska Konserthuset på Hötorget.
– Det blev ett helt annat ljud när vi spelade där, säger Madelene.

En full orkester klingar så klart ljuvligt vackert i en lokal som är anpassad för just sådana arrangemang. Den ljudupplevelsen kan eleverna förstås inte uppleva här hemma i Örnsköldsvik.

Ett härligt höstlovsäventyr för Athina och Madelene som båda är på det klara med att de tänker fortsätta med sitt musicerande, som de startade för sex år sedan.
– Vi hade en El Sistema-lektion på skolan och jag valde att fortsätta, säger Madelene som spelar viola och även lite piano eftersom hon har ett hemma.

Athina spelar fiol och berättar att det inte fanns något annat att välja på när hon började i årskurs 2.
– Men jag tyckte att det var roligt så jag ville fortsätta spela.

Nyligen har tjejerna också börjat spela i en stor orkester här på hemmaplan – i Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker, ÖUS. Där kan de se fram emot ännu fler musikaliska äventyr, bland annat en julkonsert tisdag 14 december i Nolaskolans aula tillsammans med Spelmanslaget och Kammarorkestern.

El Sistema
El Sistema är en global visionsdriven musikrörelse som ger barn och unga möjlighet till en positiv utveckling genom att spela och sjunga tillsammans i orkester och kör, med repertoar inom konst- och folkmusik. Här i Sverige drivs verksamheten i huvudsak via lokala musik- och kulturskolor. Genom att upptäcka glädjen och skönheten i musiken ges barnen verktyg att skapa drömmar och mål med egen drivkraft. El Sistema verkar primärt där behoven är störst och verksamheten involverar även barnens familjer. El Sistema startade i Venezuela 1975 och nu finns verksamhet i minst 65 länder, med fler än 700 000 deltagare i rörelsen.

Dela med dig av denna artikel på: