Du är här

2021-11-26 - Nyheter/Reportage
  • Anna Häggström och Zara Gidlund (sittande) studerar på distans. "Här får vi lugn och ro, samtidigt som det är socialt. Vi vill inte bara sitta hemma", berättar de. Foto: Håkan Nordström
  • Ulrica Westin, Loredana Gorea, Antoinette Teir och Birgitta Torgrimson välkomnar elever som vill ha en inspirerande miljö att studera i, antingen tillsammans eller på tu man hand. På Lärcentrum finns datorer och utrustning att låna. Foto: Håkan Nordström
  • Studievägledare Tina Olofsson visar upp det tysta rummet. Foto: Håkan Nordström

Studiemiljö i framkant

Som ett House Be för studenter. Nu får fler och fler upp ögonen för Lärcentrum i Arkenbiblioteket.
– Ett stort mål är att höja utbildningsnivån i Örnsköldsvik.

Sedan kommunens tillväxtavdelning 2018 tog över rodret för Lärcentrum har lokalerna strax intill Arkenbibliotekets Café Laura sakta men säkert fyllts av liv och rörelse. Genom dörrarna passerar varje vecka i snitt ett 40-tal elever som antingen studerar på yrkeshögskola och universitet eller distans på folkhögskola och vuxen-utbildningen. Innanför väntar sex grupprum i olika storlekar, 13 individuella studieplatser och stora öppna ytor för umgänge, samarbeten och enskilda studier.
– 2019 hade vi 55 studenter, sedan kom pandemin. I dag har vi 160. Med ett passerkort har de tillgång till lokalerna mellan 6 till 22 varje dag, när de vill, säger Loredana Gorea på Lärcentrum.
Där träffar vi för dagen även Birgitta Torgrimson, utvecklingsstrateg och Ulrica Westin, SYV-chef. Alla brinner de av engagemang när de berättar vad Lärcentrum har att erbjuda.
­ – Vårt huvudmål är att skapa de bästa förutsättningarna för studenter att plugga på hemmaplan. Alla kan eller vill inte studera hemifrån, säger Birgitta.
Sättet att utbilda sig har de senaste åren förändrats avsevärt, berättar Ulrica. Dagens elever vill helst ha friheten att läsa på distans.
– Och att hyra in sig på kontor, umgås och samarbeta är det nya sättet att jobba. Det är en trend och här på Lärcentrum gör du det helt gratis, säger hon.
Ambitionen är även att locka utbildningar till Örnsköldsvik.
– Ett stort mål är att höja utbildningsnivån i Örnsköldsvik. En högskola har kanske varken representanter eller tillräckligt många utbildningar för att etablera sig i stan. I höst har vi sökt projektmedel för att starta upp det vi kallar flexibel utbildningsmiljö: att utbildningen hyr in sig och har sina platsträffar hos oss. Det kan leda till att en aktör känner "Okej, vi kör i Ö-vik" om de inte har råd med eget kontor. 

Ett annat pågående projekt erbjuder studie- och yrkesvägledning, i skrivande stund med föreläsningar om studieteknik och karriärväxling.
– Personalen kan också ge stöd och motivation till yrkeshögskoleelever som inte har egna studieyrkesvägledare, det ser vi som en otrolig styrka, säger Birgitta.
Utvecklingen på Lärcentrum har rönt intresse hos flera andra kommuner, bland annat Umeå som planerar studiebesök.
– Om man får skryta lite: Vi ligger i framkant i Örnsköldsvik, säger Loredana Gorea.

Dela med dig av denna artikel på: