Skola & utbildning

Fortbildning kring diskriminering och jämställdhet

Bildningsförvaltningen intensifierar arbetet med jämställdhet samt normer och värden mot diskriminering och kränkande behandling.

Som en del i det kommunövergripande arbetet ”Ett jämställt Örnsköldsvik fritt från våld – vi förebygger bäst tillsammans” deltar drygt 200 medarbetare inom bildningsförvaltningens verksamheter i en fortbildning med fokus på skolans förebyggande arbete för trygghet och jämställdhet.

– Det här är också en prioriterad insats utifrån kommunens jämställdhetsstrategi. Satsningen syftar till att förbättra vuxnas bemötande för att stärka barn och ungas möjligheter att växa upp och utvecklas i trygga och våldsfria miljöer. Flickor och pojkar ska få likvärdiga möjligheter att nå goda studieresultat för att i nästa steg uppnå sina livsmål, klargör Maja Wallin Sylvin vid bildningsförvaltningens elevhälsa.

Fortbildningen är uppdelad i tre block: normer och diskriminering, jämställdhet, utformning av undervisning i sexualitet, samtycke och relationer. Inom varje block får deltagarna ta del av föreläsningar där sakkunniga i ämnet ger ökad kunskap och ingångar till reflektion över egna föreställningar samt rådande normer och värden. I varje block ingår flera utbildningspass vilket gör att frågorna hålls levande och aktiva i arbetslagen på ett annat sätt än ett enstaka arrangemang. Satsningen pågår hela innevarande läsår och en bit in på nästa.

Måndagen 22 november, för övrigt första dagen i den nationella kampanjveckan ”En vecka fri från våld”, samlades pedagogisk personal från förskola till gymnasium, studie- och yrkesvägledare och elevhälsa för att fördjupa sig i normer och diskriminering samt det förebyggande arbete som ingår i skolans och förskolans likabehandlingsuppdrag. Deltagarna studerade grundläggande begrepp och hur det är möjligt att systematiskt och praktiskt införliva dessa i det dagliga arbetet i mötet med barn, elever och varandra. Föreläsare var Lina Gidlund, rektor, som arbetat såväl nationellt som internationellt med diskrimineringsfrågor.

Publicerat