Du är här

2021-11-22 - Film-TV-Radio

Nordisk filmdag

Örnsköldsviks Filmstudio arrangerar sin andra filmdag under hösten lördag 27 november på Folkan Teater, och precis som senast står tre filmer på programmet.

Dagen inleds med Amanda Kernells ”Charter” som handlar om Alice, som under en pågående vårdnadstvist beslutar sig för att ta med sina två barn – som hon riskerar förlora – på en charterresa i ett sista försök att vinna tillbaka dem. Amanda Kernell vann en Guldbagge för bästa regi och Ane Dahl Torp vann för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen fick också en Guldbagge för bästa foto.

Därefter visas ”Tove”, Zaida Bergroths dramabiografi om Tove Jansson – författaren av Muminböckerna. Filmen vann inte mindre än sju Jussi Awards hemma i Finland, deras motsvarighet till Guldbagge.

Filmkvällen avslutas med danska ”En runda till” (bilden) av Thomas Vinterberg, med Mads Mikkelsen i huvudrollen som gymnasieläraren Martin som efter att hans äktenskap gått i stå börjar experimentera med att ständigt vara alkoholpåverkad. Filmen vann en Oscar för bästa internationella film och Vinterberg var även Oscarsnominerad för bästa regi. Hemma i Danmark vann filmen tre Bodil Awards.

Dela med dig av denna artikel på: