Du är här

2021-11-12 - Nöje & kultur
Måndag 15 november tänds ett ljus för att lysa upp i novembermörkret vid högläsningsevenemangen Kura gryning och Kura skymning.

Nordiska litteraturveckan 15-21 november

Under årets Nordiska litteraturvecka, som pågår under vecka 46, arrangerar biblioteken i Örnsköldsvik i samarbete med föreningen Norden, högläsningsevenemangen Kura gryning för barn och Kura skymning för ungdomar och vuxna. En tradition som hållit i sig sedan 1997 med syfte att främja högläsning och nordisk litteratur.

— Vi har samarbetat med föreningen Norden i många år och bjudit in barn och ungdomar från skolan och även vuxna i Örnsköldsvik att lyssna till högläsning av nordisk litteratur. Det gör vi för att bland annat visa på vikten av högläsning kopplat till barns språkutveckling och även för att uppmuntra fler till att läsa och ta del av nordisk litteratur, säger Katarina Larsson, chef biblioteksenheten Örnsköldsviks kommun.

Konceptet för Kyra gryning och Kura Skymning handlar om att deltagarna ska tända ett ljus för att lysa upp i novembermörkret och läsa en bok tillsammans. På olika platser runt om i Norden kommer flera tusentals människor, barn och vuxna, samlas på måndag vid samma tider och med samma böcker för en stunds högläsning. I år har föreningen Norden valt ut litterära verk från Åland, för att för att uppmärksamma hundraårsfirandet av det åländska självstyret.

Varje år bjuder kommunen in en skolklass att delta på Kura gryning och i år är det årskurs fyra på Sörlidenskolan som bjudits in till Arkenbiblioteket för att få lyssna till boken Pärlfiskaren av Karin Erlandsson. En bok som varit nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Under Kura skymning kommer deltagarna att få ta del av högläsning ur den klassiska romanen Katrina av Sally Salminen. Evenemanget Kura skymning är gratis och öppet för alla i Örnsköldsvik. Datum och tid: måndag 15 november kl 18:30 – 19:30, plats: Arkenbiblioteket.

Föreningen Norden verkar för att främja samarbete och skapa samhörighet i Norden. I skrivande stund har 1703 skolor, bibliotek, daghem och andra kulturinstitutioner runt om i Norden anmält sin medverkan under Nordiska litteraturveckan. 

Dela med dig av denna artikel på: