Du är här

2021-11-14 - Samhälle
Ulf Edberg på Örnsköldsviks museum får av Sandra Johansson, utvecklingsstrateg på Örnsköldsviks kommun, uppdraget att sy upp den viunnande maskoten Susen. Till höger de fyra övriga finalisterna. Foto: Håkan Nordström

Klass 4 Skeppet på Järvedsskolan skapade Susen

Susen gör inte busen. Den tar hand om alla, även den minsta lusen. Behöver du tröst, så hör den din röst. För Susen är vänskapen alltid störst!

Järvedskolan klass 4 Skeppet skickade in det bidrag som nu ska bli maskot för det våldspreventiva utvecklingsarbetet ”Jämställt Örnsköldsvik fritt från våld”. Det var oerhört jämnt bland topptrion i omröstningen som arrangerades av 7an, men till slut stod Susen som segrare – och nu får Ulf Edberg på Örnsköldsviks museum och konsthall uppdraget att sy upp maskoten.

– Vansinnigt roligt! Jag har börjat tänka på hur jag ska gå tillväga och vilka material jag ska använda. Jag tigger hela tiden material till museet för att vi ska ha till vår skapande verksamhet och jag kommer att använda mig av sådant som vi fått in, säger Ulf och berättar att han kanske även kan göra ett mönster så att andra ska kunna sy upp en egen maskot.

Susen ska vara klar till vårterminen, tillsammans med det pedagogiska material som tas fram av två mellanstadielärare. Detta innehåller lektioner som behandlar de tre förändringsidéerna som utvecklingsarbetet fokuserar på, för att minska våld och skapa ett mer jämställt samhälle:

• Ökad medvetenhet och kunskap om våld.
• Utmana begränsande och stereotypa genusnormer.
• Motivera barn, unga och vuxna att vara aktiva åskådare.

Priset till Järvedskolan klass 4 Skeppet är ett presentkort på pizza/sallad samt glass/frukt för hela klassen. De fyra övriga bidragen som av en jury valdes ut till omröstningen går heller inte lottlösa. Dessa får ett presentkort så att de kan köpa glass eller frukt till hela klassen.

Bland alla som röstat på maskotarna har vi dragit tio vinnare som får var sin biobiljett. Dessa är Elsa Olsén, Lunnön, Sara Hellström, Västansjö, Emelie Lundqvist, Hörnett, Villgott Vikström, Bonässund, Elwin Emilsson, Kroksta, Hugo Boström, Backsjöänget, Nelly Romani Vestman, Järved, Amanda Sellin, Hörnett, Shirin Shaker, Järved, Albin Karlsson, Gene. Vinsterna kommer med post. Grattis!

 

Dela med dig av denna artikel på: