Du är här

2021-10-31 - Nöje & kultur
Foto: Håkan Nordström

Jazz! Nu får vi spela igen

Kulturskolans barnjazzgrupper har åter börjat spela live – snart som förband på Bruksgården.
– Jazz är svängigt-ish, säger Kerstin Estvall, saxofonist i Ate Dust Jazz Band.

Det är inte bara Stockholm Jazz Orchestra och Göran Strandberg som intar Bruxscenen den 12:e november – strax innan kan publiken också räkna med en jazzfest modell mindre när Ate Dust Jazz Band och The No Names sätter stämningen som förband. Men består huvudakten av prominenta namn från toppskiktet inom svensk jazz vill man så klart även passa på att jamma ihop.
– Ja, vi kommer spela tillsammans med solister från Stockholm Jazz Orchestra, lovar musikläraren Carl Sjöström som under Kulturskolans flagg och med kollegorna Simon Fransman och Kenneth Grönfelt handleder de unga ö-viksmusikerna.
När 7an besöker Parkskolan några veckor innan konserten övar de flitigt inför vad som komma skall. Vide Nilsson Gustavsson gör för dagen sin första session som trummis bakom The No Names, barnjazzgruppen som är Kulturskolans yngsta och bildades i fjol.
– Det här kändes kul, men det är inte så många snabba fills, säger Vide efter lektionen. 
– Inte än, kontrar Simon roat. Men det kommer!
Strax bredvid sitter Martin Gustavsson med en elgitarr i knät. På den spelar han gärna "I got rhythm" – den gamla jazzstandarden av George Gershwin. Eftersom Martin, som han själv förklarar, kommer från "en liten musikfamilj" är det inte så konstigt att han själv också sökt sig till musiken. 
– Det bästa med jazz är att man får göra solon, konstaterar han.
Det brakar till i entrédörren och de något äldre medlemmarna från Ate Dust Jazz Band trillar in. Snart fylls rummet av tonerna från "Blues Skies" med Kerstin Estvall och Remy Åberg på saxofon, trumpet och sång. En Irving Berlin-klassiker från 1926 som blivit något av en signaturmelodi för bandet som varit med sedan 2019.
– Jag älskar våra stämmor på den, säger Remy och får medhåll av både Kerstin och pianisten Minna Gustavsson.
– Jazz är roligt, det är svängigt-ish, säger Kerstin. Ännu roligare nu när vi blivit bättre och får svårare låtar.

För att fortsätta utvecklas är just att spela inför publik av vikt. På senare tid har det dock varit sparsmakat med den varan.
– Det har varit torka länge nu, säger Carl. Att stå på scen kommer med många fördelar, det märker vi på det tidigare jazzbandet som börjat gymnasiet; Storbanditerna. De har en jättebra grund med sig.
– De har blivit orädda och vågar tar för sig, säger Simon. Så att få förmedla det här vidare till unga är väldigt inspirerande. Vi lärare brinner alla väldigt mycket för det.

Bilden: Lärarna Simon Fransman och Carl Sjöström bakom Ate Dust Jazz Band och The No Names som ni kan lyssna till i Blueskällarn på Bruksgården, fredag 12 november. På bild: Remy Åberg (trumpet), Kerstin Estvall (saxofon), Vide Nilsson Gustavsson (trummor), Minna Gustavsson (piano), Martin Gustavsson (gitarr) och Isabelle Ehlin (bas). Saknas gör Marilyn Lingeirh, Amanda Grönfelt, Freja Selling och Hilmer Bergqvist samt läraren Kenneth Grönfelt.

Dela med dig av denna artikel på: