Du är här

2021-11-02 - Utställning
Lars Ahlström och Christer Carlstedt hyllas med en minnesutställning. Foto: Håkan Nordström

Vi minns Lars och Christer

Två av de mest tongivande konstnärerna i ÖKKV, Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, gick bort i slutet av 2020. Under en vecka hyllas nu Lars Ahlström och Christer Carlstedt med utställningen ”in memorian” i Galleri Lokomotiv.

Christer Carlstedt var en mycket skicklig grafiker, tecknare och objektmakare, och boktryckeriavdelningen hos ÖKKV i Kulturfabriken kom att bli hans själ och hjärta. De vackra inbjudningskorten till utställningarna i Galleri Lokomotiv bär alla hans prägel. Christer behärskade allt från småformatsgrafik till stora blyertsteckningar av skogslandskap, och däremellan de finurliga och mångbottnade konstskåpen och artists books som han skapade.

2015 fick Christer ett mycket hedersamt uppdrag för Nobelstiftelsen, då han och sundsvallskonstnären Ulla-Carin Winter gjorde var sitt grafiskt menyblad som pris-tagarna i medicin och fysik, och deras respektive, fick till middagen på Waldemarsudde.

Lars Ahlström lämnade 1970 Örnsköldsvik för Umeå där han tillsammans med Bill Olson och Roger Wikström bildade gruppen REX, Radikala Expressionister. Han bildade sedan, tillsammans med Bill Olson och Roland Spolander, performancegruppen Decay Pitch.

När Lars sedan återvände hem till Örnsköldsvik blev han projektledare för Nätterlundsfonden och som ordförande i ÖKKV fick han stor betydelse för konstnärsverkstadens utveckling, och för skapandet av Galleri Lokomotiv.

2019 hade Lars sin sista utställning – ”Mina trakter” – på Örnsköldsviks museum och konsthall, där han visade konst han skapat från 1980 och framåt, med fokus på Höga Kustens skärgård som låg honom varmt om hjärtat. Särskilt Trysunda, där han bland annat gjorde latexavgjutningar från bergsytor – som första gången visades i Paris och därefter på bland annat Kulturhuset i Stockholm och Olle Olsson-Hagalundgården i Solna.

Både Christer Carlstedt och Lars Ahlström har betytt mycket för Örnsköldsviks konstnärsliv i allmänhet, och för ÖKKV i synnerhet. Christer var en centralfigur i konstnärsverkstan ända sedan starten i Domsjö 1980, han var alltid på plats och sågs av många som den moraliske vaktmästaren.

Från 2000 och framåt var Lars tongivande i ÖKKV och som självklar ordförande hade hans goda kontakter med kommun och myndigheter stor betydelse.

– Vi saknar dem båda väldigt mycket. Lars var oerhört viktig i arbetet med verkstan och Christer betydde mycket för uppbyggnaden av den grafiska delen. Det är närmast unikt för konst-Sverige att vi har en sådan här verkstad och det är både Christers och Lars förtjänst, säger ÖKKVs ordförande Mats de Vahl.

Minnesutställningen ”in memorian” har vernissage onsdag 3 november 14.00 och den visas till och med 10 november.

Dela med dig av denna artikel på: