Du är här

2021-10-28 - Föreningsliv
  • Marianne Wallgren, ordförande Nätra Hembygdsförening, Bert Ulander, ordförande Köpmanholmens Samhällsförening, styrelsemedlemmarna Siv Sandberg, Magnus Näslund och Eine Ögren samt konstnär Bill Olson. Foto: Håkan Nordström
  • Herrgårdsflyglarna i Köpmanholmen. Foto: Mäklarhuset.

Skänkte konst till Ringarbönninga

Ringarbönninga i Köpmanholmen invigdes 8 september, ett bygge som blev möjligt tack vare Mikko Anderssons generösa testamente. Köpmanholmens Samhällsförening hyllar nu Nätra Hembygdsförening för dess arbete genom att skänka tre konstverk av Bill Olson, tavlor som givetvis ska hänga i Ringarbönninga.

Bert Ulander, ordförande i Köpmanholmens Samhällsförening, överlämnade de tre konstverken med orden:
– Det känns storslaget att stå här och hylla Nätra Hembygdsförening för att ha fått till stånd den här byggnaden. Det skulle egentligen inte gå att få till något sådant men nu har det skett, tack vare en så fantastisk styrelse med ordföranden Marianne Wallgren i spetsen. Hon personifierar andan i föreningen som ligger till grund för att Ringarbönninga nu finns på plats, säger Bert Ulander och passar samtidigt på att önska Nätra Hembygdsförening lycka till med all verksamhet i Ringarbönninga.

Marianne Wallgren fick ta emot målningarna och en plakett och hon ville framhålla det goda samarbete som finns mellan de två föreningarna.
– Samarbete är A och O. Vi är förstås väldigt tacksamma över dessa konstverk och att samhällsföreningen tänkt på oss. Vi har jobbat i många år med det här och jag har varit med i föreningen i 20 år, det är det roligaste jag gjort, säger Marianne Wallgren och räknar upp flera som lagt ned ett stort jobb i arbetet med att få Ringarbönninga på plats, bland andra Siv Sandberg och Magnus Näslund, som för övrigt är sekreterare i båda föreningarna.

Konstnär Bill Olson var också på plats när hans konstverk lämnades över.
– Det är hedrande och en ära för mig, som återvändande till Köpmanholmen efter 49 år i Umeå. Det här sammanfaller väldigt väl med den situation jag befunnit mig i de senaste åren med mina planer på att flytta hem igen och kunna avsluta mitt konstnärskap här i Köpmanholmen.

Marianne Wallgren passade också på att berätta att hon planerar att avgå som ordförande för Nätra Hembygdsförening på årsmötet i mars, och dessutom kunde hon avslöja att föreningen köpt in de så kallade Herrgårdsflyglarna, inte långt från Ringarbönninga.
– Jag sa på ett styrelsemöte att det kostar inget att lägga ett bud och så kollade vi med Mikko Anderssons stiftelse och dess ordförande Theddo Rother-Schirren – och de var intresserade, berättar Marianne.

Riktigt vad föreningen ska göra med de två byggnaderna vet man inte i dagsläget. Huvudbyggnaden är redan väl inredd och kanske återställs den mindre byggnaden, som nu är helt tom, till ursprungligt skick.
– Vi vill att den här delen av Köpmanholmen blir ett kulturcentrum. Vi hoppas också att kommunen ska bli glad över att vi köpt byggnaderna, och kanske vill de ha något samarbete kring dem. Vi har även pratat med boende här i Köpmanholmen och hört med föreningslivet för att få förslag på hur de ska kunna användas.

Helt klart är i alla fall att den staty av disponent Gustaf Hedberg, som tidigare stått vid Brukskyrkan i Köpmanholmen, ska flyttas tillbaka till sin ursprungliga plats vid Herrgårdsflyglarna.

Dela med dig av denna artikel på: