Skola & utbildning

Rösta fram den nya maskoten

Ett jämställt samhälle helt fritt från våld, visst låter det underbart? Här i Örnsköldsvik pågår ett brett utvecklingsarbete med målsättningen att hindra våld från att uppstå. Bland annat har elever i årskurs 4 fått i uppdrag att skapa en maskot, och nu är det upp till dig som läsare att avgöra vilken av de fem finalisterna som blir den nya maskoten.

Jämställt Örnsköldsvik fritt från våld – Vi förebygger bäst tillsammans. Så heter det våldspreventiva utvecklingsarbetet, ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och de kommunala bolagen, Polisen, Region Västernorrland, Samordningsförbundet, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Sisu, Kvinnojouren samt IOGT-NTO.
Fokus för utvecklingsarbetet ligger på den universella preventionen och tar stor hänsyn till våldspyramiden och våldets förekomst och erkännande. Arbetet har sin utgångspunkt i tre förändringsidéer för att minska våld:

• Ökad medvetenhet och kunskap om våld.
• Utmana begränsande och stereotypa genusnormer.
• Motivera barn, unga och vuxna att vara aktiva åskådare.

Barn och unga är en mycket betydelsefull del av arbetet med att skapa ett Örnsköldsvik fritt från våld och det är viktigt att de får vara delaktiga redan i början av arbetet. Därför har man bjudit in alla fjärdeklassare att delta i en maskottävling som sker i sam-arbete med Tidningen 7.
Varje klass har fått ta fram ett förslag på en maskot för ”Örnsköldsvik fritt från våld”, där maskotens personlighet väger lite tyngre än utseendet. 15 bidrag kom in och nu har en jury, bestående av både vuxna och fyra elever i årskurs 6 från Sörlidenskolan, valt ut fem förslag som 7ans läsare får rösta på.

Den vinnande maskoten kommer att tolkas och sys upp av Ulf Edberg på Örnsköldsviks museum & konsthall. Maskoten ska sedan resa runt till fjärdeklassare tillsammans med pedagogiska påsar, som två mellanstadielärare tagit fram. Dessa innehåller lektioner som behandlar de tre förändringsidéerna som nämns här intill.
Den klass som har skickat in det vinnande bidraget får inte bara äran, utan även ett presentkort på pizza/sallad samt glass/frukt för hela klassen. Övriga fyra finalister får också ett presentkort så att de kan köpa glass eller frukt till hela klassen.

Finalister att rösta på:

TOFFE
Toffe är en sköldpadda som är trött på allt våld som förstör hans fina jord! Hans bästa vän Tobbe hjälper honom. Tillsammans ska dom och alla barn och vuxna stoppa allt våld och bråk.
Toffe älskar att äta sallad och alger. Han är bäst på att reda ut bråk. Han är också som en sköld med sitt skal så att alla barn kan känna sig trygga. Han är skölden i ÖrnSKÖLDsvik. Hans skal är skölden.

SUSEN
Susen gör inte busen. Den tar hand om alla, även den minsta lusen. Behöver du tröst, så hör den din röst. För Susen är vänskapen alltid störst!
Susen är en kombination av en kanin och en sköldpadda. Den öppnar famnen och tar emot alla. Den har också ett skyddande skal som den kan krypa in och skydda sig i när något händer – precis som sköldpaddan.
Den har stora öron för att höra allt som händer och för att lyssna på den som har något att berätta. Den vill inte gärna vara ensam utan leker helst tillsammans med andra – precis som kaniner i flock.
Om Susen ser och hör att någon blir utsatt eller mobbad så uppmärksammar den situationen och agerar. Den stampar med foten, sätter upp tassen och säger STOPP!

GRÅTASS
Gråtass är en jättebra vän och tycker att alla är lika värda och att alla är superhjältar. Hon tycker att man får älska vem man vill.

MEGATJEJEN MOLLY
Molly är 5 år. Hon hatar våld, men hon älskar Örnsköldsvik. Molly har en tidsmaskin i sig som kan spola tillbaka tiden när något dumt händer, så att hon hinner stoppa det dumma.
Molly är väldigt tydlig med att säga stopp! Hon är väldigt snäll, rolig och omtänksam. Hon vill att allt ska vara rättvist, för att alla ska trivas. Hon hoppas att alla här ska vara trygga hela tiden både på dagarna och på kvällarna, och kunna gå utomhus när man vill utan att vara rädd.
Molly försöker stoppa dom som säljer vapen! Utan vapen blir nog våldet mindre, hoppas Megatjejen. Molly kan springa 100 km i timmen.

FOPP FRIEND
Fopp Friend heter det för att Foppa kommer från Örnsköldsvik. Han är Friend efter Fopp för att han är en bra kompis. Fopp Friend har hockeykläder för att Foppa spelar hockey. Han håller i en prideflagga för att han tycker att det är bra att alla är olika. Fopp Friend gillar att äta fisk med potatis.
Fopp Friend är en av världens snällaste personer. Fopp Friend är bra på att respektera människor. Han är glad hela tiden. Han är rättvis och ärlig och hjälpsam och empatisk. Fopp Friend är bra på att kompromissa. Han är trevlig och omtänksam. Fopp Friend gillar att vara hjälpsam.

RÖSTA SÅ HÄR
Maskotens utseende har förstås betydelse, men dess personlighet väger tyngre.
Mejla din röst till tavling@7an.se eller på vykort till 7an Mediapartner, Box 449, 891 29 Örnsköldsvik.
Senast 4 november vill vi ha din röst. Glöm inte att skriva namn och adress, vi lottar ut 10 biobiljetter bland de som deltar i röstningen.

 

Publicerat