Du är här

2021-10-17 - Motor

Lasta transportbilen på rätt sätt

När trafiksäkerhet kommer på tal blir det ofta prat om synbarhet, däck, bromsar och hastighets-begränsningar. Men att lasta bilen rätt är också jätteviktigt. Inte minst transportbilen.

Victor Ceder arbetar med serviceinredningar till transportbilar på familjeföretaget Olssons Bilsadelmakeri AB. Han är väl insatt i vikten av att lasten i en transportbil sitter fast vid en eventuell kollision.

– Det vanligaste misstaget i lätta transportbilar är att all last bara är inkastad, säger han.

En fullgod lastsäkring är alltså A och O. Alla lösa prylar ska förvaras i slutna lådor, där lådorna sitter ordentligt på sin plats i inredningen. En skåpinredning bör dess-utom monteras av en fackman.

Transportbilar av olika modeller och i olika storlekar är vanligt förekommande på de svenska vägarna. Under vardagarna kryllar det av dessa fordon och Örnsköldsvik är inget undantag.

Olssons Bilsadelmakeri AB är flitigt anlitade som påbyggare av inredningar till alla typer av service- och transportbilar.

– Det är en verksamhet som vuxit under årens lopp och står numera för nära hälften av vår omsättning, säger företagets ägare; Erik Olsson.

I monteringshallen träffar vi Nils som är i full färd med att utrusta en servicebil med diverse inredning efter kundens önskemål.

– Vi har ett bra och fungerande samarbete med våra leverantörer och monterar ihop inredningen innan vi sedan sätter allt på plats i bilen. Det finns en mängd olika lösningar efter verksamhet, behov och önskemål, säger Victor Ceder.

Sunt bondförnuft gäller när du ska lasta i en transportbil. Tunga saker så nära golvnivå som möjligt och det viktiga är att minimera rörelser i lådor och hurtsar.

– Transportbilar med lösa grejer och bristfällig inredning kan göra stor skada vid en trafikincident. Det har tyvärr inträffat vid ett flertal tillfällen, säger Victor Ceder. 

Dela med dig av denna artikel på: