Du är här

2021-10-15 - Övrig sport

Två favoriter på Solänget

Björn Karlsson är beundrad för sina färdigheter som kusk och travtränare. Och kallblodet Tangen Haap för sin förmåga. Här kommer två hemmafavoriter på Solänget.

Solängets travsällskap rustar för festligheter på lördag då V75-cirkusen landar i Örnsköldsvik. Några av Nordens bästa tränare och körsvenner finns på plats för att göra upp om prispengarna och redan i den första avdelningen kommer det bli mycket intressant. Hemmatränaren Björn Karlsson har det tolvåriga kallblodet Tangen Haap i god form och det är mycket som talar för att han i konkurrens med Månlykke A.M. och Tekno Jerven gör upp om segern.

Med Tangen Haap vann Björn Karlsson inget mindre än Elitkampen 2019. Med få undantag har hästen bara blivit bättre under sin karriär. Lite ojämn emellanåt, men när Björn siktar in sig på en större uppgift brukar Tangen Haap svara med starka insatser. Frågan är om den första V75-avdelningen, som går under namnet Nordgubbens Minne, är en sådan utmaning.

Vinst i hemmaloppet, tillägnat pappa Kenneth Karlssons gamle kämpe, är tyvärr inget som han räknar med. Spårtrappan och tidig vetskap om ett dåligt spår gör att han håller ner förväntningarna.

– Tar han ledningen från spår åtta kommer det naturligtvis att kosta. Den ruschen i typ 200 meter tar på krafterna och han ska springa ytterligare drygt 2 400 meter. Det innebär ganska svettiga förutsättningar för en seger, säger Björn Karlsson.

Till lördagens uppgift kommer Tangen Haap med två färska och starka V75-insatser. Under Unionstravet på Färjestad svarade han för en mäktig uppvisning och vann i överlägsen stil medan han i Skellefteå fick stryk med en nos över mållinjen. Ett lopp där kusken Erik Adielsson var självkritisk efteråt och ansåg att han skulle ha "brakat på" när han relativt lätt fick ledningen ett halvvarv från mål.

– Han håller fortfarande på att lära sig hästen och jag är ingen som vill dribbla fram och tillbaka. Med Erik tror jag att vi på sikt kan få i ytterligare en växel. Dels med tanke på hans kunskaper och så är han ju säkert 25 kilo lättare än vad jag är, säger Björn och låter rutinerade Adielsson få förnyat förtroende på lördag.

I övrigt finns två Karlsson-tränade hästar med. I V75-4, tillika minnesloppet efter Bertil och Sven Ödmarks legendariske Säterbest, sitter han själv upp bakom Guli Frodo medan Micael Melander styr Guli Orkan där båda har kapacitet att vara med på upploppet. Den förstnämnde har kapacitet att vinna om han håller sig lugn och får en bra resa.

Noterbart är också att Solänget-tränaren Benny Christensen har en hyfsad chans med Oneiric Ocelot i den femte avdelningen och vinner paret Elfvings Self Explosive i sista är det inget annat än en underbar skräll.

Och är vädergudarna dessutom nådiga blir det trevlig travsport på lördag.

­– Det får vi hoppas och det finns några hemmahopp att sätta ett eller annat lyxstreck på, säger Björn Karlsson. 

Dela med dig av denna artikel på: