Du är här

2021-10-25 - Film-TV-Radio

Fransk filmfrossa

Les Misérables, Farväl Fårskallar & La Belle Époque. Lördag 30 oktober arrangerar Örnsköldsviks Filmstudio en liten filmfestival – med tre franska filmer på programmet.

Filmdagen inleds med Les Misérables, som Oscarsnominerades 2020 för bästa internationella film. Hemma i Frankrike blev det fyra César Awards, bland annat för bästa film, till denna historia om polismannen Stéphane som fått förflyttning till ett polisdistrikt i en av Paris förorter. Han börjar arbeta med två andra poliser och upptäcker snabbt att deras brutala och ofta rasistiska metoder inte är de bästa.

Nästa film är dramakomedin Farväl Fårskallar som handlar om den 43-åriga hårfrisörskan Suze Trappet som när hon får veta att hon är svårt sjuk bestämmer sig för att hitta det barn hon tvingades lämna ifrån sig när hon bara var 15 år. Filmen belönades med inte mindre än sex César Awards, bland annat för bästa film.

Avslutande La Belle Époque vann tre César Awards och här möter vi Victor – en uttråkad man i 60-årsåldern som får sitt liv vänt upp och ned när en entreprenör erbjuder honom en helt ny typ av underhållning. Med hjälp av en kombination av teaterrekvisita och historiskt återskapande ger hans företag kunderna en möjlighet att åka tillbaka till önskad tidsperiod. Victor bestämmer sig för att återuppleva den mest minnesvärda veckan i hans liv, 40 år tidigare, då han träffade sitt livs kärlek.

Dela med dig av denna artikel på: