Du är här

2021-10-26 - Musik
Maria Wernberg, Rune Andersen och Henning Fredriksson.

Med Grieg i fokus

Violinisten Maria Wernberg, pianisten Rune Andersen och Henning Fredriksson, cello, ger en kammarmusikkonsert i Själevads kyrka söndag 31 oktober – och den gemensamma nämnaren är Edvard Grieg.

Trion inleder med Griegs violinsonat i F-dur op. 8, den som brukar kallas Griegs vårsonat och som komponerades sommaren 1865. Då Grieg uruppförde sonaten i Gewandhaus i Leipzig i november 1865 spelade svenske Anders Petterson violinpartiet, nu är det ö-viksbördiga Maria Wernberg som håller i stråken.

Cellosonaten i op. 36 komponerades 18 år senare, 1883, och har tack vare sitt utmärkta samspel mellan cello och piano hamnat på cellisternas standardrepertoar. Griegs landsman och nära vän, violinisten och dirigenten Johan Halvorsen, gjorde Händels ”Passacaglia” till en duett för violin och cello, som vi får höra Maria Wernberg framföra tillsammans med cellisten Henning Fredriksson från Gotland.

Konsertens sista verk är Mozarts pianotrio i G-dur KVC 564, den sista av Mozarts sju pianotrios komponerad 1788. Ett verk som framstår som en elegant lek för tre instrument – piano, violin och cello. Kopplingen till Grieg är att han 1897 i en artikel skrev: ”Mozart har den barnsliga, lyckliga Aladdins-natur som övervinner alla svårigheter som i en lek.”

Konserten arrangeras i samarbete mellan Svenska kyrkan Själevads församling, Örnsköldsviks Musiksällskap och Pingstkyrkan.

 

Dela med dig av denna artikel på: