Miljö

Mode med medvetna val

Det kan vara svårt att gilla mode och tänka hållbart, svårt men inte omöjligt. Ulrika Edholm kombinerar kärleken till mode och sömnad med medvetna val, både i egna företaget och i sina klädinköp.

Flytten från lägenheten i Umeå till det lilla röda huset utanför Gideå var ett steg i ett beslut om att lämna staden, skala ner och leva billigare. För Ulrika Edholm innebar det att hon lämnade en fast anställning som lärare för att satsa på sitt företagande inom design och väskproduktion.
– Vi flyttade från nionde våningen i Umeå till det som varit vår sommarstuga, säger Ulrika. Det är trångt men trivsamt och vi genomför en långsam renovering samtidigt som livet pågår med små barn, jobb och företagande.
En varm och mjuk dialekt avslöjar att Ulrika har sina rötter längre söderut. Intresset för textil och studier till textillärare tog henne från Skåne till Umeå.
– Mamma sydde mycket och jag har alltid varit modeintresserad. Jag testade en massa olika stilar under gymnasiet och redan då köpte jag mycket second hand och sydde om.
Det var under textillärarstudierna som det hon kallar för sitt uppvaknande kom. Tack vare läraren Eivor fick hon upp ögonen för materialkunskap.
– Hon var verkligen kunnig på molekyl-nivå och hon visade oss de fruktansvärda förhållanden som råder för dem som arbetar i textilindustrin. Det var då det började skava rejält för mig med mitt modeintresse.

Efter uppvaknandet tog Ulrikas modeintresse en ny vändning och började handla om att hitta kläder second hand ochatt vara mer medveten när hon måste köpa något nytt. Hon blev antagen till F/ACT Movement, ett projekt som inspirerar konsumenter till att göra mer hållbara modeval och att använda det som redan finns i garderoben.
– Som så kallad f/activist antog jag en utmaning att bara köpa second hand i nio månader. Jag trodde att det skulle vara svårt men det var faktiskt inga problem utom att hitta en vinterjacka jag tyckte om med bra passform eftersom jag är rätt lång.
Det kan låta enkelt att handla second hand men för den modeintresserade som söker särskilda märken kan det vara lite svårare.
– Jag blev överraskad att det ändå gick så bra. När jag skulle köpa en tunnare kappa sökte jag ett specifikt plagg och lyckades hitta det från en privat försäljare. När den kom hem var den i fel storlek. Jag trodde inte att jag skulle hitta en till men rätt storlek fanns på Tradera, så det går att välja utifrån stil och smak och lyckas hitta rätt.
Deltagandet i projektet gav insikt om att det inte bara handlar om att välja material som är skonsamma mot miljön, själva till-verkningen är avgörande eftersom den slukar enorma resurser oavsett material.
– Utmaningen ändrade mitt beteende mycket. Nu handlar jag bara nytt när jag verkligen behöver det och plaggen jag köper är blivande livskamrater som ska bo hos mig tills de faller sönder.
Tillfälliga kläder och så kallade fredagstoppar köper hon inte längre.
– Dels för att jag inte vill konsumera på det sättet men också för att jag inte längre har behov av den typen av plagg.

Bosse & Ester är varumärket under vilket Ulrika designar och syr väskor och fodral. Även i det egna företaget finns hållbarhetstänket.
– I början sydde jag av nyproducerat tyg men ganska snart ville jag ta ansvar i min produktion.
Ulrika kom i kontakt med ett företag i Borås som köper upp designtyger från modebranschen som annars skulle gå till destruktion. Där hittade hon två tyger hon föll för och köpte hem dem på stora rullar.
– I Umeå hittade jag ett företag som syr dynor och använder mycket vaddering och stoppning som de får spill från. Det kunde jag använda till mina vadderade produkter. Jag försöker att handla så mycket som möjligt av lokala och mindre företag.
De första tre åren har produktionen ökat men den håller sig på en nivå där Ulrika själv hinner med all sömnad. Försäljningen sker i egen webbshop och via återförsäljare på flera ställen i landet.
– Utmaningen för oss som vill producera hållbart är att allting tar längre tid. Jag skickar till exempel mina produkter i återbrukat packmaterial vilket tar tid att sortera och hantera. För mig är det värt det och jag tycker mig se en ökad förståelse för värdet av det småskaliga, särskilt under pandemin.
I framtiden vill Ulrika fortsätta jobba med hållbarhet, gärna på fler sätt än i dag och i team tillsammans med andra. På sitt nystartade instagramkonto @enschystgarderob inspirerar hon andra att tänka mer hållbart när det kommer till mode.
– Ju mer man lär sig desto svårare kan det kännas men det är inte omöjligt. Det handlar om att hitta sitt sätt och att göra sitt bästa, ingenting är svart eller vitt men du kan alltid göra medvetna val.

Publicerat