Du är här

2021-10-08 - Nyheter/Reportage
  • "Det är till och med så pass stort tryck att vi inte riktigt hänger med", säger Mindy Mattfolk om bokningarna till Modo Hockey. Foto: Håkan Nordström
  • Petra Granström på O'Learys, som i helgen öppnade nattklubben för danssugna ungdomar som fått vänta på sin krogdebut, konstaterar att det varit en helt annan rörelse på stan den senaste veckan. Foto: Håkan Nordström
  • En första signal på att tiderna har förändrats var Tjejkvällen som arrangerades i onsdags. "Den är vi supernöjda med", säger Oskargallerians Anna Eklund. Foto: Håkan Nordström
  • Redan när restriktionerna lättades något den 1 juli, märkte Carina Hedlund på Public av skillnaden. Det gjorde hon också i helgen då bokningarna var många. Nu ser Carina framtiden an efter några tuffa år, bland annat väntar renovering och byte av möblemang. Foto: Håkan Nordström
  • Snorre Kirk Quartet spelade jazz i Blueskällarn på Bruksgården inför en stor publik. "Bara toppmusik", lovar Pelle Elfving om höstens fortsatta program. Foto: Nils Ågren
  • Per Karlsson och Thomas Norberg ser positiva tendenser när det gäller biljettförsäljningen till evenemang, även om det fortfarande går något bättre i södra Sverige. Foto: Håkan Nordström
  • Nu kan Alberto Sternad på Mamma Mia släppa in fler personer till vinbaren. "För all personal som jobbar i vår bransch är det skönt att gästerna nu kan slappna av". Foto: Håkan Nordström

Helgen då Ö-vik öppnade upp

Livemusik, mat och fest. Den gångna helgen var den första på länge med borttagna restriktioner, vilket gladde både ö-viksbor och näringsidkare.

Det har gått strax över en vecka sedan deltagartaken för såväl allmänna sammankomster som offentliga tillställningar togs bort. Däremellan har det varit helg i Örnsköldsvik och att döma av våra företagare var den både välkommen och lyckad. En första tydlig signal om bättre tider var dock Tjejkvällen som arrangerades förra veckan.
– Den är vi supernöjda med, det var ett helt annat drag än tidigare. Det känns himla härligt efter en lång tid där man tagit ett steg framåt, men tvingats ta fem tillbaka, säger Oskargallerians Anna Eklund.
Modo Hockeys Mindy Mattfolk är inne på samma linje:
– Det är jättestor skillnad jämfört med tidigare när det gäller bokningar hos oss. Det är till och med så pass stort tryck att vi inte riktigt hänger med. Men det är jätteroligt så klart att så många vill tillbaka för att äta och umgås i arenan.
Umgås ville man även på Palladium. Göran Petersson vittnar om en riktigt rolig biohelg.
– Det var som innan pandemin, vi sprang som skållade råttor, fyllde på popcorn och hjälpte folk i salongen. Alla var så glada och positiva. Mitt i det stannade vi upp och reflekterade: Det här är helt fantastiskt. Vi är jätteglada, säger Göran som fortsätter med att justera filmtiderna för att undvika trängsel i foajén.
– När det var som värst tappade vi 95 procent av publiken, det här betyder att vi kommer finnas kvar i Ö-vik. Nu planerar vi för nyanställningar och ombyggnationer som fått vänta.
På Bruksgården, som i fredags tog emot jazzgruppen Snorre Kirk Quartet, är tongångarna minst lika positiva. 
– Det var i princip fullsatt och en väldigt bra stämning, säger Pelle Elfving. Att folk törstar efter musik märkte vi; "Äntligen!" var det många som sa. Så nu kör vi vidare i programmet – det är bara toppmusik som väntar.
Och just "äntligen" var det nog många som kände när det var dags för en hel generation tonåringar att göra nattklubbsdebut.
– Dansgolvet var fullt hela kvällen, ungdomarna var försiktiga, goa och trevliga, säger Petra Granström. Att öppna nattklubben igen, det har varit en jättehäftig resa att vara med på. Man blir överlycklig att ha tagit sig hela vägen och se hur folk nu tinar fram.
Beträffande musik och konserter är trenden även tydlig hos eventföretaget Karlsson & Norberg.
– Folk är fortfarande försiktiga, vilket man måste ha förståelse för. Tendensen är positiv även om man så klart vill att återhämtningen ska gå rekordsnabbt. Generellt kan vi säga att vi säljer bättre just nu till evenemang söderut jämfört med i Norrland, säger Per Karlsson.
Sedan 1 juli har antalet gäster på både Public och Mamma Mia varit relativt stadig. Men i helgen minglades det på Carina Hedlunds pub som det inte gjorts sedan 2019. 
– Stämningen var mer uppsluppen och vi som personal kan också slappna av på ett annat sätt nu, utan att behöva vara polis och säga till folk att sätta sig på rätt plats. Det här känns jättebra och alldeles nödvändigt, det har varit tufft och långdraget. Vi har tagit stryk och är fortfarande i återhämtningsfasen, säger Carina som nu planerar flera framtida aktiviteter.
Att det känns bra håller Alberto Sternad på Mamma Mia med om.
– Vi har inte haft trängsel utan har fortfarande distansering, men skulle restriktionerna bli hårdare igen skulle vi få allvarliga problem. Helgerna har alltid vart fullbokade men nu kunde vi släppa in lite mer folk till vår vinbar. Vi tittar också på att återinföra vår avsmakningsmeny – att återgå till det normala är en stor lättnad.

Text:
Ulf Eklund
Tommy Ehlin

 

Dela med dig av denna artikel på: