Du är här

2021-10-09 - Nyheter/Reportage
"Jag började köra för Filippus för två år sedan och imponerades så av deras arbete att jag engagerat mig", säger Joel Sedin (till vänster). Foto: Håkan Nordström

En rejäl skjuts för Filippus

Filippus gör sin 122:a resa som hjälporganisation, denna gång i en för verksamheten välkommen, nyinköpt buss.

När du läser dessa rader har den ideella hjälporganisationen Filippus, grundad 1992 i Örnsköldsvik, redan kommit fram. För första gången på två år med stort manskap, tidigare förhindrade av pandemin, påbörjade de nämligen under onsdagen sin 122:a resa österut.
Färden styr återigen mot sommarhemmet i Lutsk, Ukraina – där deras bygge av en samlingslokal kombinerad med kyrka glatt många barn och ungdomar – men denna gång i en ny, gedigen buss.
– Det känns jätteroligt, den har fler bekvämligheter och tar både mer last och fler passagerare, säger vice ordförande Bertil Sjöström. Att köpa nytt betyder mycket pengar för vår lilla organisation men vi lyckades få många sponsorer.
I det arbetet har Joel Sedin (till vänster i bild), förutom byggföretagare även bussförare, varit en stor spindel i nätet.
– Jag började köra för Filippus för två år sedan och imponerades så av deras arbete att jag engagerat mig. Jag fick ett monsterbra pris på en Mercedes Tourismo 2008:a av Umeå Buss och ordnade olika sponsorpaket – förutom privatpersoner lyckades vi få med oss närmare 30 företag, jag är väldigt positivt överraskad, säger Joel.
Den nya, treaxliga bussen är ombyggd till att inhysa sovutrymmen och i bagaget fraktas denna gång bland annat skor, kläder och till den ukrainska vården 7 200 covidskyddande sjukhusrockar, ej längre behövda av den svenska. 
– Den senaste bussen var från 1992, vi är 16 personer som åker ner för att renovera sommarhemmet och nu gör vi det mycket bekvämare och tryggare, säger Bertil Sjöström.

Dela med dig av denna artikel på: