Du är här

2021-10-07 - Föreningsliv

Insändare: Vad är din ursäkt?

Folkhälsokampanjen "Sober October" pågår hela oktober. "Det sociala grupptrycket är starkt", skriver Rose-Marie Byström från IOGT-NTO.

Alkoholnormen är stark i Sverige. Här måste du försvara dig om du inte dricker. Vi är tvungna att hitta på ursäkter till varför vi tackar nej, när det borde vara tvärtom:
–­ Jag var tvungen att ta bilen, jag ska skjutsa en kompis till tåget sen.
– Beklagar, men jag måste upp jättetidigt i morgon.
– Jag går på antibiotika nu, så jag kan tyvärr inte dricka nu.
Har du hört det förut? Vad har du själv använt för ursäkt för att slippa grupptrycket? Du hör aldrig någon fråga ”varför dricker du alkohol?” Det borde ju vara en mer relevant fråga. Varför kan du inte vara nykter? Var tredje kvinna i fertil ålder får frågan om hon är gravid när hon tackar nej till alkohol. Andra får frågan om de har alkoholproblem, eller så väcks en misstanke om att det kan vara det som är orsaken till att man tackar nej. 
Medan många kämpar med att hitta en ursäkt för att slippa dricka, har vi till leda hört ursäkter där man valt att skylla på alkoholen när något gått snett. Någon råkade säga något man inte menade, någon råkade spy på mattan, någon råkade vara otrogen, någon råkade somna på festen eller någon råkade utdela ett knytnävsslag. Det finns mängder av tillfällen då man kan skylla på alkoholen, och värst är att man även kan skylla på det i rättsliga sammanhang och få en förmildrande dom. Ursäkter som ”jag minns ingenting... jag vet inte vad som hände...” gör att man kan slippa lindrigare undan. 
I samhället skålas det glatt och alkohol framstår som något vackert och njutningsfullt, kolla bara in dina vänners bilder på Facebook och Instagram. Hur många lägger upp drinkbilder på fredagskvällarna och på semestern? Det sociala grupptrycket är starkt. Alkohol skall av tradition finnas med vid alla festliga sammanhang, vid helgdagar, firande, semester och annan ledighet. Det gäller även afterworks och personalfester med kollegorna. Ett glas i glada vänners lag, skål! Det är svårt att komma undan, utan att bli betraktad som en svikare, tråkmåns och festsabotör. 
Se dig om i din egen omgivning och undersök dina egna relationer med vänner och bekanta. Vad händer om du tackar nej till alkohol nästa gång? Vad händer om du bjuder på alkoholfritt nästa gång du bjuder på middag eller kalas? Om vännerna då sviker dig, så kanske den vänskapen inte är värd så mycket. Om alkohol är en förutsättning eller kittet i en gemenskap, så bör man definitivt ifrågasätta det.
Om du vill slippa ljuga och hitta på en massa ursäkter till varför du inte dricker, så kan du gärna säga precis som det är: Du mår mycket bättre utan alkohol. Du vill inte förstöra en dag med att vara bakis. Du får mer tid över till barnen och din hobby. Du sparar pengar och energi. Du får bättre sex och relationer. Och så vidare. Det finns en rad olika hälsovinster och fördelar med att undvika alkohol, inte bara för dig själv utan även för omgivningen och hela samhället.
Just nu pågår folkhälsokampanjen ”Sober October” och det handlar om att utmana alkoholnormen och ta en vit månad. Häng på! Eller vad har du för ursäkt?

Rose-Marie Byström
IOGT-NTO

Dela med dig av denna artikel på: