Du är här

2021-10-06 - Nyheter/Reportage
  • Snart är det dags för premiär. Rysarstunden hittar du på både Spotify, Acast, Google podcast och Youtube. Foto: Håkan Nordström
  • Rysarstunden släpper sitt första avsnitt 28 oktober. Foto: Håkan Nordström

"Vi är lite rysligare än andra"

En bok som plötsligt ramlar från hyllan. Troligen orsakat av en vanlig vindpust – eller något annat?
 – Det är det som är så intressant att diskutera, säger Alexandra Sundqvist från Rysarstunden.

Podcasts med fokus på övernaturliga väsen, kriminalfall och så kallade creepypastas – vandringssägner avsedda att skrämmas – ligger alltjämt högt på poddlistorna. Nu är Rysarstunden på gång att ta upp kampen. Bakom den står ö-viksborna Alexandra Sundqvist och Linda Stafrin som fann varandra på förskollärarprogrammet i Sundsvall 2014.
– Det klickade snabbt, vi är öppna med varandra och pratar om allt. Ganska tidigt kom vi in på skräckfilmer och spöken, säger Alexandra om det gemensamma intresset för spänning och paranormala fenomen.
I podden är de nämnda ämnena tänkta att blandas friskt med målet att ge lyssnaren en ryslig och nervkittlande upplevelse. 
– Vi vill bygga en läskig stämning med jumpscares och effekter. Att skrämmas är ett hett ämne och det blir bara större, säger Linda. 
Hur läskigt det blir menar de beror på hur hög tröskel lyssnaren har. Själva är de inte särskilt lättskrämda, även om de tror sig ha upplevt ett par oförklarliga fenomen. Knackningar på fönstret, nycklar som försvunnit för att sedan dyka upp igen, hundar som utan anledning morrat mot ett hörn och böcker som ramlat ner från hyllan.
– Då söker vi först naturliga anledningar, säger Linda. Var basen på stereon för hög? Eller om en tavla faller, kanske tråden brast? Men om den visar sig sitta kvar... 
– Men lyssnare får själv avgöra vad de tror på, vi försöker inte övertyga. Man kan lyssna bara för spänningens skull, säger Alexandra.
Båda har också sovit över på Borgvattnets prästgård, ett äventyr tänkt att inkluderas i ett kommande avsnitt. Liksom en exklusiv intervju med spökjägarna Laxton Ghost Sweden samt sägnen om Getmannen.
– Den går ut på att du går ut med din kompis och tappar bort varandra. När kompisen kommer tillbaka beter hon sig konstigt och upprepar mekaniskt det du säger. Då har hon träffat Getmannen.
Getmannen faller in i kategorin creepypastas. På nätet återberättar personer världen över historier om hur de mött honom. Till och med i Balestjärn i Örnsköldsvik.
– Jag tror inte på creepypastas, de är som Näcken och Bäckahästen. Men det är fortfarande skrämmande att höra om, säger Linda.
Poddandet är mer än en tillfällig hobby.
– Vi jobbar båda heltid och spelar in i Domsjö (hos Alexandra). Det finns så klart en dröm om en riktig studio. Men det är inget vi tror händer den närmsta framtiden, just nu skriver vi manus på kvällar och helger och tycker det är roligt att vi äntligen är på gång.
Varför ska man lyssna på just er?
– Vi tänker att vi är lite rysligare än andra, mer detaljerade. Vi kommer att ha ett gott snack och hoppas att få interagera med lyssnarna, att de hör av sig på Facebook ("Rysligt snack") med egna upplevelser och tips på platser att besöka, säger Alexandra.
– Vi vill äga vår egen grej och inte ta det som andra redan gjort, säger Linda.
Så, som duon själva säger i slutet av sitt pilotavsnitt:
– Släck ned lamporna, kryp upp i soffan, sätt på hörlurarna, för den 28 oktober – då kör vi.

Dela med dig av denna artikel på: