Du är här

2021-10-07 - Trafik
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

En egen brandbil

Många minns nog med glädje tillbaka till sin barndom och hur roligt det var att leka med brandbilar. Kanske drömde just du om att bli brandman? Marcus Kallin i Moliden är inte brandman – men däremot är han stolt ägare till en egen brandbil.

Tillverkningen av takstolar är i full fart hos Takstolsservice i Moliden, men det är inte dessa träkonstruktioner som intresserar oss av när vi svänger av 348:an i Gala. Istället är det en gammal brandbil som fångat vårt intresse.

Marcus Kallin har just avslutat lunchen och kommer ut för att starta upp brandbilen, och vi möts av ett härligt djupt mullrande från den stora V8:an. Han backar ut sin International Loadstar 1600 från 1967 och man kan inte låta bli att fascineras. Plötsligt blir man som barn på nytt – en helt egen brandbil att leka med!
– Jag köpte den 2016, den stod i Byviken utanför Trehörningsjö och jag tror att den tjänstgjort i Nordmaling, berättar Marcus.

Vi undrar förstås varför man köper en brandbil, och svaret kommer blixtsnabbt.
– Varför inte? Det är ju en stor brandsläckare, kanske kan jag få billigare hemförsäkring, säger Marcus och ler.

Han har inte gjort mycket åt det mäktiga fordonet sedan köpet. Nya däck har införskaffats och blåljusen på taket har fixats. Dessa får dock inte fungera eftersom användningen av blåljus endast är till för utryckningsfordon.
Men även om det finns massor att göra för att få brandbilen i toppskick så har Marcus ändå hunnit med att vinna en bilutställning, Krantz Challenge 2016 under Sagavägen Cruising hemma i Moliden.

Han visar oss runt och öppnar alla luckor där alla nödvändiga tillbehör finns på plats.
– Jag fick de här slangarna av brandkåren i Moliden, säger Marcus och visar, samtidigt som han berättar att den kraftfulla pumpen fungerar utmärkt.
– Tanken rymmer 2 700 liter och skulle det bli en skogsbrand här i närheten så kan vi fylla upp den och åka ut med vatten för att hjälpa brandkåren.

Har du hunnit använda brandbilen till något?
– Ingenting, jo förresten – jag har vattnat fotbollsplanen åt Molidens IK, och så har jag tvättat traktorn med den.
– Vi vattnar pärlandet också, inflikar Marcus pappa Lennart och plockar fram mobilen där han visar en riktigt rolig film-snutt när Marcus son Veine får hantera vattensprutan, givetvis med balanserat tryck för att inte pojken skulle flyga all världens väg.

Trots att brandbilen hunnit bli 54 år har den bara rullat knappt 1 400 mil, motorn är med andra ord som ny.
– Den fungerar fruktansvärt fint, säger Marcus och när vi undrar vad man egentligen ska ha en gammal veteranbrandbil till så får vi svaret:
– Jag har inte tänkt ut det än. Men tids nog ska jag försöka lägga lite energi på den så att den blir ännu finare.

International Loadstar 1600

Årsmodell: 1967
Motor: Bensindriven 5.0-liters V8 på 193 hk
Vattenkapacitet: 2 700 liters vattentank
International Loadstar är en serie lastbilar, där bland annat brandbilar ingick, som tillverkades från 1962 till 1978 av amerikanska International Harvester Company.

Dela med dig av denna artikel på: