Samhälle

Världens nordligaste pilgrimsled

Från Selånger i öst till Trondheim i väst sträcker sig den 580 kilometer långa S:t Olavsleden. Nyligen var en grupp pilgrimer, bland annat från Örnsköldsviks församling, ute på vandring – och även om de inte gick hela leden så blev det en oförglömlig upplevelse.

Ordet pilgrim härstammar från latinets ”peregrinus” som betyder främling. Som pilgrim ger du dig av från det kända, mot det okända. På vägen får du ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra. Precis som de 18 pilgrimer som nyligen vandrade delar av S:t Olavsleden.

S:t Olavsleden var under medeltiden en av de fyra stora pilgrimslederna i världen, i paritet med vandringslederna mot Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela. Det är också världens nordligaste pilgrimsled, med start i Selånger utanför Sundsvall där Olav Haraldsson i början av juli 1030 landsteg efter några år i landsflykt. Han gick därifrån med sin här till Norge för att kristna landet och ta tillbaka kungatronen.

Färden tog slut i Stiklestad i Norge, där Olav blev dödad i ett fältslag den 29 juli. Sedan Olavs kropp flyttats till Nidaros, dagens Trondheim, började Nidaros-domen byggas. Gravplatsen började locka pilgrimer från hela Europa, och sedan 2010 tillhör pilgrimsleden den exklusiva skaran av "Cultural Route of the Council of Europe".
– Jag ville göra en pilgrimsvandring och vi startade med zoom-träffar under våren eftersom vi inte kunde träffas, berättar Karin Sivertsson, präst i Örnsköldsviks församling.

Totalt 18 pilgrimer från Åre pastorat, Sköns församling i Sundsbruk och Örnsköldsviks församling tog sig till fots och med buss från Selånger till Trondheim och den mäktiga Nidarosdomen.

Större delen av vandringen skedde under två dagar där man ena dagen gick från Mörsil till Hålland och den andra från Hålland till Åre, sträckor på 19 samt 22,9 kilometer.
– Jag tackar kroppen för att den bar mig. Vi är inte de mest vältränade men det här visade att kroppen klarar att gå två mil på en dag – det var en skön känsla, berättar församlingspedagog Charlotte Nordin.

Med Covid-passen i hand passerades gränsen till Norge och pilgrimerna kunde släppa på oron de burit på att något skulle hända kring pandemin så att gränsen stängdes igen.
– Det var härligt att först vandra i Jämtland där vi såg Åreskutan, åka buss på serpentinvägar i Norge och sedan vandra längs med fjorden i Trondheim och se den breda ut sig mot havet, säger Charlotte och berättar att man under vandringarna samlades kring de sju pilgrimsorden: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

– Det blev en jättefin upplevelse, med fantastiska deltagare som delat med sig av kaffe, livsberättelser och skavsårsplåster. Samtidigt delade vi tystnaden, en pilgrimsvandring gör man dels själv, dels tillsammans och vissa delsträckor har vi vandrat i tystnad, säger Karin.

Väl framme i Trondheim hölls en pilgrimsgudstjänst i Nidarosdomen, på engelska eftersom det var vandrare från många olika länder i världen som samlats.
– Sedan en god middag tillsammans och en skön säng som belöning, berättar Karin, som håller dörren öppen för att det kanske blir fler vandringar långs den 58 mil långa S:t Olavsleden.

Publicerat