Du är här

2021-09-25 - Hälsa

Jag har aldrig...spelat gåfotboll

En träningsform speciellt anpassad för dig som vill gå och spela fotboll. Nu har undertecknad provspelat. Och det var bland det roligaste på länge.

Friska Viljor FC är en av föreningarna i landet och en av få klubbar i norra Sverige som har Fotboll Fitness eller Gåfotboll på sin repertoar. Gåfotbollen har vuxit fram som en variant av Fotboll Fitness och är precis vad det heter; fotboll där du som utövare går i stället för att springa.

Det låter lite mossigt. Men det är mycket roligare än man kan ana och nu laddar Friska Viljor för en historisk gåfotbollsdag lördag den 23 oktober.

– Vad vi vet så är vi först i landet med att arrangera en företagscup. Vi hoppas och tror att det här kan växa till en mycket populär motionsform, säger FV:s Tommy Nordin.

Klubben samlade ett gäng glada utövare och lät 7an vara med. Fem mot fem på en bestämd yta i Fotbollshallen nära Parkskolan och med, för ändamålet, anpassade målburar.

– Jätteroligt och det bästa är att det inte krävs någon tidigare fotbollsbakgrund. Alla som har friska ben kan vara med, säger Helena Hansson.

Efter två gånger nio minuter blev vi övertygade om att hon har rätt. Ett framgångsrikt gåfotbollslag behöver ha alla delaktiga i spelet och den erkänt skicklige fotbollsspelaren har i gåfotboll inte alls lika stora fördelar gentemot nybörjaren. Det är det finfina och en av gåfotbollens stora fördelar och som gör att den relativt nya motionsformen kan bli en framtida succé.

7ans lagkamrater var i och för sig skickligare, men undertecknad ändå en tydlig del av spelet som trots allt skapade ökad puls och en och annan svettdroppe.

För det är faktiskt jobbigare än man tror.

– Och en sport som blivit trendigt och är landets näst mest växande sport efter padel, berättar Tommy Nordin.

Namnet skvallrar så klart om att ingen spelare får springa. Om det sker, vilket visade sig för 7an vara överraskande svårt att undvika, överlämnas bollen till det andra laget. I övrigt kroppskontakt, men inga tacklingar.

Svenska Fotbollförbundet har tillsammans med utvalda distrikt och föreningar tagit fram ett dokument med rekommendationer för matchspel i gåfotboll.

Den 23 oktober blir det alltså verklighet i Örnsköldsvik. Vid provmatchen var nio lag anmälda, men det finns utrymme för fler.

– Vi tar sikte mot 14 lag och är supertaggade för en riktigt härlig lördag. Förhoppningen är att det här ska växa till en rolig tradition som engagerar många, säger Helena Hansson när vi pustar ut och knallar av planen.

För 7an med medspelare blev det en knapp seger. Men vi kanske inte behöver skriva om vinsten med ett eller möjligen två mål.

Och om att undertecknad aldrig har för-lorat en match i gåfotboll. 

Företagscupen i gåfotboll genomförs lördag 23/10 i Fotbollshallen, 9.00-18.00.

Information och anmälan: www.svenskalag.se/friskaviljor-gafotboll-foretagscup

Dela med dig av denna artikel på: