Friluftsliv

Höga Kusten – friluftsliv på hög nivå

När Naturvårdsverket släpper sammanställningen av Sveriges friluftskommuner för 11:e året i rad visar kommunerna i Höga Kusten tillsammans en riktigt hög nivå. Av Sveriges 290 kommuner hittas samtliga fyra Höga Kusten-kommuner bara fem poäng från förstaplats.

Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors och Sollefteå kommun finns alla bland de 55 bästa i landet och långt över Sveriges genomsnitt.
I år lyfter Naturvårdsverket även fram Sollefteå som ett föredöme och inspiration för hur mindre städer, tätorter och landsbygdskommuner kan jobba för ett rikare friluftsliv.

Genom målinriktat arbete har Sollefteå gjort en resa på 182 placeringar i rankingen sedan år 2016 och landar denna gång på en prestigefylld fjärdeplats.
– Sollefteå och hela Höga Kusten-regionen är en enda stor friluftsanläggning. För några år sen startade vi ett arbete för att försöka att tillgängliggöra naturen för fler med de resurser vi har. Det betyder många små insatser på många platser runt om i kommunen. Tack vare stort engagemang från såväl kommun, förenings- som näringsliv har vi lyckats oerhört väl. När jag ser på listan över saker som händer är jag helt säker på att kommunerna i regionen kommer att slåss om segern inom kort, säger Majed Safaee, kommunstrateg Sollefteå kommun.

Genom åren har Örnsköldsvik blivit en nationell erkänd friluftskommun som ofta uppmärksammas för att gå i täten för friluftslivets utveckling i Sverige. Så även denna gång, när man som första kommun i Sverige tar fram en plan för natur- och kulturarvsvägledning. Under 11 år har Örnsköldsvik även stått som vinnare hela tre gånger, åren 2011, 2015 och 2016.

– Höga Kusten har en unik natur och kultur och vi ser att allt fler vill komma och uppleva det som finns just här. Friluftsliv är ett stort intresse hos många av besökarna och en väl utvecklad infrastruktur för friluftsliv ger fantastiska möjligheter för både invånare och besökare att uppleva vårt område. Ett väl utvecklat friluftsliv är också tätt sammankopplat med möjligheterna för naturturism att växa. Därför är det extra positivt att Höga Kusten-kommunerna jobbat sig högt upp i rankingen, säger Joel Libell, strateg Höga Kusten Destinationsutveckling. 
– En viktig aktör i detta arbete är också Länsstyrelsen Västernorrland som gör ett stort arbete med att tillgängliggöra flera av destinationens unika naturvärden till alla.

Publicerat