Du är här

2021-09-17 - Hälsa
  • Camilla Åkesson och Karolina Torgilsson, lärare i praktiska moment.

Fötterna först

Hur våra fötter mår påverkar hela kroppen. Trots det glömmer vi lätt bort att ta hand om dem. Hos YH-utbildningen Medicinsk fotterapeut på Sjögatan får fötterna alltid det fokus de förtjänar.

Vi tar för givet att våra fötter ska fungera men glömmer bort att må bra börjar med fötterna, säger Karolina Torgilsson, lärare på Medicinsk Fotterapeut. När fötterna gör ont påverkas hela kroppen, vi rör oss mindre, får försämrad cirkulation och mår sämre.
Utbildningen till medicinsk fotterapeut har funnits i Örnsköldsvik sedan 2014. Sedan några år tillbaka ges den på distans med metodveckor på plats för de praktiska delarna. Veckor då allmänheten kan boka in sig på elevbehandlingar.
– Trots att vi funnits här så länge är det ibland svårt att få ihop behandlingar så vi hälsar alla välkomna att boka tid på Norrlands Yrkeshögskolas hemsida.
När Karolina pratar fotvård pratar hon mycket om hudkostymen, en fot med hel och smidig hud är skyddad mot bakterier och virus som annars lätt hittar in i små sår och sprickor.
– Många förknippar medicinsk fotvård med diabetesfötter men det finns många olika problemfötter och många bakomliggande orsaker som inte beviljas medicinsk fotvård men ändå har stort behov av behandling.

Ett vanligt misstag är att fila för mycket på sina fötter. Fotterapeuten ser över hela fotens hudkostym och behandlar bara där det behövs medan andra delar lämnas orörda.
– Förhårdnader är kroppens försvar mot tryck och friktion och om du filar bort för mycket triggas hudproduktionen, det blir lätt en ond cirkel. Många gånger kommer kunden till oss efter att envist ha försökt fila bort häl- sprickor när de egentligen behöver sluta fila, låta huden vila och smörja fötterna.
Just att smörja fötterna är Karolinas bästa tips för förebyggande fotvård och det har inte så stor betydelse vilken fotkräm du väljer.
– Vi smörjer ansiktet, händerna och kroppen men glömmer bort fötterna. Den kräm du väljer är den som är bäst för dig, det är som med träning, det viktigaste är att du smörjer så använd en salva du trivs med.
Rätt skor och olika skor inom- och utomhus samt sockar av naturmaterial är andra tips för välmående fötter. När det kommer till besiktning menar Karolina att fötterna lätt hamnar sist även i den kön.
– Vi går på synkontroll och vi kollar vår hörsel i förebyggande syfte men även fötternas förändringar kan upptäckas i god tid och behandlas så att de inte behöver leda till större problem.

Utbildningen till medicinsk fotterapeut sträcker sig över tre terminer, har många sökande varje år och lockar elever från hela landet. För att komma in krävs en utbildning jämställd undersköterska.
– Många elever har som mål att starta eget efter utbildningen. Vissa kommuner har anställda fotterapeuter på sina boenden och det finns regioner som erbjuder fotvård på hälsocentraler. Tyvärr har fotvården inte en naturlig plats inom sjukvården. När vi ser problem som vi tror kräver läkarvård kan vi inte göra mer än att rekommendera ett läkarbesök och hoppas på att läkaren i sin tur fångar upp det för vidare utredning.
Fotvård blir viktigare ju äldre vi blir och det är ofta kopplat till cirkulationen.
– När vi blir äldre påverkas cirkulationen och blodkärlen. Fötterna har vi längst bort från hjärtat, en lång sträcka för blodet att cirkulera. Vi tappar också känseln när vi blir äldre, har svårare att se och att komma åt våra fötter. Det gör det extra viktigt att få hjälp med sin fotvård.

 

Tips för dina fötter:

1 Fila inte för mycket på dina fötter.

2 Smörj fötterna regelbundet men inte mellan tårna.

3 Välj sockar av naturmaterial och rätt skor för olika ändamål.

4 Gå på fotvård minst en gång per år eller oftare vid särskilda behov.

Dela med dig av denna artikel på: