Du är här

2021-09-18 - Hus & Trädgård
  • Före
  • Efter
  • Före
  • Efter
  • Före
  • Efter
  • Före
  • Efter

Förnya favoriterna

Favoritfåtöljen, en ärvd stol eller köksluckor som känns omoderna, nästan all inredning går att förnya, för egen hand eller i händerna på yrkesproffs.

Det finns nästan inga hopplösa fall för tapetserare Rebecka Lundmark, även om enstaka fall kan vara utom räddning när kvaliteten varit för låg redan från början.
– Riktigt gamla möbler håller så hög kvalitet att de går att göra om nästan hur många gånger som helst, de tar liksom aldrig slut, säger Rebecka.
I sin verkstad i Domsjö driver hon sedan ett och ett halvt år tillbaka Ö-viks möbeltapetsering. Hon tycker sig märka att medvetenheten om miljön har ökat intresset för att ta hand om gamla möbler och inreda mer hållbart.
– Mitt hantverk är uppskattat och jag tror tapetserarens tjänster kommer att behövas mer framöver. Det här är ett jobb med så många positiva möten. Kunder kommer med arvegods de är rädda om som de inte tror ska gå att rädda och blir överlyckliga när jag säger att det går.

För den som vill ge sig på att själv klä om sina möbler är det bara att testa men Rebecka betonar vikten av bra materialval och rekommenderar att börja med något enkelt.
– En sits på en köksstol kan du enkelt göra själv. Har du en häftpistol hemma så använd den. Tyg och stoppning kan du köpa hos oss tapetserare med fördelen att vi jobbar med leverantörer som garanterar hög kvalitet.
Fördelarna med att anlita tapetseraren är många. De har kunskap och erfarenhet och hanterar olika tekniker. I dialog med beställaren kan de ge förslag på olika lösningar.
– Vi har en branschförening i ryggen och med vår materialkännedom vet vi vad som är hållbart och inte. Det går alltid bra att låna hem tygprover utan kostnad. Det är ett hantverk vi utför så det kostar mer eftersom vi jobbar med en möbel i taget och lägger mycket tid för att resultatet ska bli bra.

I dag finns många sätt att ta vara på och förnya inredning, inte bara möbler. Ny färg kan lyfta såväl köksluckor som innerdörrar och förändra ett helt rum. Precis som med möbler finns alternativet att göra själv eller att låta en målerifirma göra jobbet.
Möbler som du själv inte har intresse för längre kan det vara någon annan som väntar på. Startpunktens inlämning på Må återvinningscentral är ett exempel där möbler tas om hand och får nytt liv.
– Det gör ont i hjärtat att det fortfarande tillverkas möbler i dålig kvalitet som säljs som trend för att slängas när nästa trend kommer, det är därför jag jobbar med det här, säger Rebecka. Samtidigt känns det riktigt bra att se att vi är på väg tillbaka till ett mer hållbart tänk.

Dela med dig av denna artikel på: