Samhälle

Takmode som tagit ett språng

Hus utan takutsprång är inne – igen.

Tänkt att skydda fönster och fasad från vädrets makter är takutsprånget en av de vanligaste beståndsdelarna av ett hus. Rent estetiskt präglar det också dess uttryck. 
Det är en stil som inte alls faller alla i smaken och trenden att bygga hus utan takutsprång har både kommit och gått genom åren. Nu är det återigen på modet.
– De senaste 3-4 åren har vi märkt att fler och fler väljer att bygga så, säger Henrik Johansson, filialchef på Beijer i Örnsköldsvik. Ofta väljer de samtidigt bort fodren på fönstren och sätter heller inga knutbrädor. I stället gerar man i hörnen, så att man inte ser var det är kapat på brädan. Ganska tidskrävande men jättesnyggt.


Likt de flesta trender är uppkomsten svår att sätta fingret på. Klart är dock att frågan om takutsprång är något av en vattendelare. Den som googlar hittar fort flera sidor på nätet där debatten om huruvida hus utan taksprång bäddar för katastrof eller ej.
– Förutom det estetiska finns det rent krasst ingen anledning att välja bort taksprånget, det skyddar mot regn och snö på fasaden. Har du ett hus vid kusten och snön piskar i 15 sekundmeter kan det annars tryckas uppåt mot taknocken. 
Men för det finns självklart en lösning. 
– Taket måste kunna andas, annars ruttnar det. Har du inget taksprång med naturlig luftning måste du bygga ett luftlås, som om du tänker dig ett vattenlås i en toalett. Då trycks snön inte upp och det fungerar lika bra som på ett hus med taksprång. Med ett luftlås går huset igenom besiktningen och det är den som är normen.
Martin Rubing på Rubing Bygg skriver också under på att hustypen är i ropet.
– Vi bygger väldigt många nu. Du måste bara anpassa huset utifrån var det står, det är skillnad mellan Hörnett och vid kustlinjen. Alla hus har sina egna utmaningar, det är bara att lösa, säger han.
– Har du inget taksprång får du antagligen måla om lite tidigare, säger Henrik. Vilket samtidigt kan vara värt det eftersom det är snyggt.

Några som definitivt håller med är Johan Wikström som bygger hus utan taksprång i Krokalviken och Katja Ottosson Nordeman som gör likadant i Västeralnäs.
– Vi valde det för enkelheten i designen, ladustilen har väldigt rena linjer som smälter in bra i naturen runtomkring, säger Johan. Vi tittade på faktorer som regn och slitage, men vi ligger i tredje led från viken och har skydd från skogen. Gällande fukt finns specialdesignade glas och kanske skaffar vi markiser inför hösten. För vår del är det inga problem.
Med sin man Olle har även Katja valt att bygga sitt hus i en lantlig omgivning.
– För oss är det viktigt att det harmoniserar med miljön, vi har valt att bygga ett hus som påminner om en lada och ta bort sprången för en framträdande minimalistisk form. Det fanns ingen tanke på att stilen är inne. Många äldre har faktiskt ifrågasatt att vi inte har taksprång, men för oss är det en ickefråga. Visst, det kan bli svårare att fästa stuprännor och belysning, men inunder är det tätt på exakt samma sätt.

Publicerat