Du är här

2021-09-17 - Musik

Veckans platta & Vinylklassiker

Champian Fulton Trio & Santana.

Veckans platta
Champian Fulton Trio & Santana
”I’ll See You In My Dreams”

(Venus Record)

Champian Fulton ­– pianist, sångerska och kompositör – föddes 1985 i Oklahoma och har gjort sig ett namn på jazzscenen framförallt genom sina tolkningar av välkända kompositioner ur The Great American Songbook. Hot House Magazines läsare röstade fram henne till ”Pianist and Vocalist of 2019” och nu är hon aktuell med en ny platta, samtidigt som hon genomför en liten turné i Sverige. Tanken var att hon redan i fjol skulle turnera i Skandinavien tillsammans med danske trummisen Kristian Leth och svenske basisten Hans Backenroth, men när pandemin satte stopp för planerna valde trion att i stället gå in i studion och spela in ett dussin låtar från den planerade live-repertoaren.
Här inleder de med Cole Porters ”All of you” och radar sedan upp klassiker som ”Body and soul”, ”Every now and then”, bröderna Gershwins ”I’ve got a crush on you”, Irving Berlins ”I’ve got my love to keep me warm”, Horace Silvers ”Opus De Funk” samt en av de mest inspelade 30-talslåtarna: ”Pennies from Heaven”. Champian Fulton bjuder också på två egna kompositioner, en blues tillägnad jazzpianisten Jay McShann (1916-2006) och den fartfyllda ”Happy Camper”, där hon visar att hon är en riktigt skicklig pianist. I mitt tycke den bästa låten på plattan. Hans Backenroths basspel imponerar också rakt igenom. I kväll, fredag, 17 september, spelar den här trion hos Perdido Jazz & Blues på Bruksgården.

Vinylklassikern
Santana ”III”

Santanas tredje studioalbum fyller i dagarna 50 år, och liksom debutalbumet 1969 fanns ingen titel. Därför brukar det benämnas ”III” eller ”Man with an outstreched hand” med hänvisning till det psykedeliska omslaget. Det här var också det sista albumet med samma sättning som Santana hade på legendariska Woodstock-festivalen. Samtidigt var det premiär för den då 17-årige gitarristen Neal Schon, som själv uppger att han dessförinnan tackat nej på en fråga från Eric Clapton att ingå i Derek and the Dominos.
Albumet inleds med instrumentala ”Batuka” som domineras av ett lysande gitarrspel och mängder av percussion, alltså precis vad Santana var kända för på den här tiden. Därefter gungar det skönt i ”No one to depend on”, en ombearbetning av Willie Bobos ”Spanish Grease”. Det här var också en av albumets två singlar, den andra var ”Every-body’s Everything” där Santana lånat in blåssektionen från Tower of Power. Keyboardisten och sångaren Gregg Rolie och rytmsektionen med Michael Shrieve, Chepito Areas, Mike Carabello och basisten David Brown skapade en latinsk jazzfusion-matta som Carlos Santana förgyllde med sitt briljanta gitarrspel.
74-årige Carlos Santana är för övrigt aktuell med ett nytt album. 15 oktober släpps ”Blessings and Miracles” – något att verkligen se fram emot.

Dela med dig av denna artikel på: