Du är här

2021-09-16 - Utställning
  • Kjell Wallman ställer ut i Örnsköldsvik. Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Wallman på hemmaplan

– Jag vill bidra till en liten happening här i Örnsköldsvik.
Det säger Kjell Wallman som under tio dagar ställer ut sina målningar i det gamla trähuset på Storgatan 8.

Kjell Wallman har ställt ut i det här huset tidigare, men det har gått ganska många år sedan senast. Kjell är ursprungligen från Olofström i Blekinge och flyttade som tolv-åring till Örnsköldsvik 1972. I vuxen ålder har han bott på många olika platser och numera har han Helsingfors som bas, men gång på gång återvänder han till Örnsköldsvik.
– Jag kom bara hit på besök men det var så många som ville att jag skulle ställa ut så jag åkte hem och hämtade några målningar.

Alla som känner till Kjell Wallmans måleri kommer att känna igen sig i det han nu visar upp, även om det skett en förändring. Något som har att göra med att han i Helsingfors delar ateljé med den ryske konstnären Mikhail "Misha" Siimes – en kollega han uppenbart tagit intryck av.
– Misha är en mästare, han är mycket välutbildad. Själv har jag bara ett års konst-utbildning och sedan har jag lärt mig allt eftersom. Jag önskar att jag kunde ta hit honom och hans fru så att de får besöka Örnsköldsvik någon gång.

Misha har delat med sig av olika måleritekniker, något som Kjell med glädje sugit åt sig för att utveckla sitt eget måleri.
– Tidigare jobbade jag bara med mina känslor. Nu har jag även kopplat in hjärnan och tekniken, då händer det något spännande. Vissa säger att jag blivit konstruktivist, säger Kjell och berättar att han intresserat sig för den ryska undergroundrörelsen från de två första decennierna på 1900-talet.
– Det fanns många futuristiska konstnärer i Ryssland under den tiden, som senare tvingades fly undan Stalin.

Kjell visar upp ett trettiotal målningar, de flesta i storformat, och han kommer att använda sig av alla rum i gatuplanet – även café La Verite – och dessutom övervåningens lägenhet. På grund av att det fortfarande finns pandemirestriktioner har han valt att hålla dubbla vernissager, dels på fredag kväll 18-21 och dels på lördag mellan 16 och 20.
– Jag vill bidra till en liten happening här hemma, det här blir mitt bidrag för att få igång något sorts postcovid-kulturliv i Ö-vik.

Utställningen pågår till och med söndag 26 september. Sedan väntar en utställning på det ryska kulturinstitutet i Helsingfors där Kjell samsas med konstnärsgruppen Triada, med ryska konstnärer bosatta i Finland.

Dela med dig av denna artikel på: